When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Öt víztölcsér képződött egyidejűleg a tó felett (Videó)

Óriási különlegességet kaptak lencsevégre Amerikában. Egy vihar öt nagyon ritka típusú forgószelet produkált a Michigan-tó felszíne felett.

Öt víztölcsér képződött egyidejűleg a tó felett (Videó)

Augusztus 18-án szombaton öt, egyszerre kialakuló víztölcsért filmezett le egy szemfüles fotós. Nem látott azonban mindent, ugyanis az amerikai meteorológiai szolgálat nemcsak megerősítette a kivételes jelenségről szóló híreket, hanem tetézte is: kiderült, azon a napon két különálló vihar összesen kilenc víztölcsért hozott létre aznap a Michigan-tónál. Egy helyi portál szerint az esetről kihajózó halászok értesítették a meteorológusokat  szombaton, nemsokkal déli tizenkét óra előtt.
A forgószelek 38 kilométerre a Michigan-tónál fekvő South Haven-i világítótoronytól voltak láthatók. A ritka jelenségről egy meteorológus William Moreno azt nyilatkozta, aznap minden időjárási körülmény adott volt a 22 °C-os tó körzetében az ehhez hasonló látványosságokoz. Szerinte a víztölcsér egy egyébként gyenge kategóriájú viharnak volt köszönhető.

Amerikában a jelenleg használt besorolás alapján 105km/h-s szél felett beszélünk forgószélről, melyek egyik különös típusa a víztölcsér, mely a többi forgószéllel ellentétben nem a szárazföld, hanem a vízfelszín felett képződik, így törmelékek, por és homok helyet vizet szippant magába a szél. Ezen képződmények a különböző magasságokban különböző irányú szeleknek vagyis a szélnyírásnak köszönhetően jönnek létre. A tornádó szintén a forgószelek egy speciális, erősebb és pusztítóbb formája.
Annak ellenére, hogy a lentebb megtekinthető, rögzített jelenség igen ritkának mondható, majd egy hónappal ezelőtt, július 27-én szintén a Michigan-tó körzetében már kialakult hasonló; akkor két egyidejűleg képződő víztölcsér borzolta a helybéliek kedélyét. S talán a tó az ilyen különlegességek lelőhelyévé válhat, hiszen a megszólaltatott meteorológus, Moreno szerint a napokban a változékony időjárás miatt még kialakulhatnak különleges képződmények.

Forrás: bevezetem.hu

Ez érdekelni fogja