When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Közép-Ázsia vízellátását veszélyezteti a gleccserolvadás

Bizonytalanná teszi a gleccserek olvadása Közép-Ázsia vízellátását. Az olvadékvíz nélkül az emberek a bizonytalan nyári esőkre lesznek utalva. A vízhiány a régió politikai ellentéteinek kiéleződését is eredményezheti - vélik genfi, berni és zürichi kutatók.

Közép-Ázsia vízellátását veszélyezteti a gleccserolvadás

A Közép-Ázsiában húzódó Tien-San-hegység 15 ezer négyzetkilométeres gleccsere látja el vízzel a mélyebben fekvő országokat, például Kirgizisztánt, Üzbegisztánt, Türkmenisztánt és Észak-Kínát.

"Nyáron a gleccser az ivóvíz és öntözővíz egyetlen forrása" - mondta el Annina Sorg, a Genfi és Berni Egyetem környezetkutatója.

A jég azonban olyan gyorsan olvad, mint a svájci Alpokban. A gleccserolvadás befolyásolja a rendelkezésre álló víz mennyiségét és évszakonkénti eloszlását - írják a szakértők a Nature Climate Change című szaklapban.

A kutatók az ACQWA európai projekt keretében elemezték a klímára, gleccserek olvadására és vízhozamára vonatkozó adatokat. A vizsgálatból kiderült, hogy a klímaváltozás következtében még olyan sok a téli csapadék, hogy átmenetileg kompenzálja a gleccserolvadás miatti hiányt.

Viszont ha az ENSZ előzetes becslései beigazolódnak, a régió nyári esőzései 4-8 százalékkal csökkenni fognak, így 2050-től jelentősen csökkent vízhozamra kell számítani. Ennek eredményeképpen olyan ökológiai problémák keletkeznek, mint az öntözések miatt az Aral-tó kiszáradása, illetve az árvízkatasztrófák lehetőségének megnövekedése - figyelmeztetnek a szakértők.

Politikai következményei is lehetnek a változásoknak: már ma is vitáznak az egyes országok a duzzasztógátak vízhozamáért. "A nyári vízhiány megkérdőjelezheti az egész régió mezőgazdasági rendszerét, ami a Szovjetunió összeomlása óta létező feszült helyzet kiéleződéséhez vezethet" - vélik a tudósok.

MTI

Ez érdekelni fogja