When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A heves viharok felgyorsíthatják az ózonréteg károsodását

A globális felmelegedéssel gyakoribbá váló heves nyári viharok felgyorsíthatják az ózonréteg károsodását - erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók.

A heves viharok felgyorsíthatják az ózonréteg károsodását

Harvard Egyetem kutatói James Anderson irányításával az 5000 méteres magasság felett kialakuló, jégkristályokból álló, ezüstös színű pehelyfelhőket (cirrus) tanulmányozták, amelyek a közvélekedés szerint hozzájárulnak az üvegházhatáshoz - olvasható a Nature tudományos folyóirat honlapján.

A kutatók a vizsgálataik során azt várták, hogy a heves nyári viharok 14 kilométeres magasságba "tolják fel" a vízpermetet, ehelyett azt tapasztalták, hogy 15-20 kilométerre juttatják el a vízcseppeket.

A Földet az ibolyántúli sugárzástól védő ózon megsemmisül, ha klórral, vagy vízzel lép vegyi reakcióba. E reakciók rátáját főleg a hőmérséklet és a vízpermet jelenléte szabályozza. Amennyiben megszaporodnak a globális felmelegedés során a heves nyári viharok, megnövekszik a sztratoszférába jutó víz aránya. Ez pedig felgyorsítja a sztratoszférában lévő ózonréteg pusztulását, párhuzamosan növekszik a Földet érő ibolyántúli sugárzás mennyisége.

A sztratoszféra érintett, 15-20 kilométeres magasságban lévő rétege a sztratoszférikus ózon 20 százalékát tartalmazza. James Anderson szerint a "vízpára-injekciók" következtében kialakulhatnak az ózon gyors megsemmisülésének a feltételei, olyan kondíciók, amelyeket a kutatók évtizedek óta az Antarktiszon, újabban pedig az Északi-sarkon figyelnek meg.

Jelenleg a vízpermet a sztratoszféra érintett rétegei térfogatának 5 ppm-nyi részét foglalja el. (A ppm, azaz parts per million, a rendszer tömeg, térfogat, vagy pedig anyagmennyiség millió egységében adja meg a kérdéses komponens mennyiségét).

Amennyiben a vízpára mennyisége eléri a 12 ppm-et, egy héten belül az érintett sztratoszférarétegben megsemmisül az ózon 25 százaléka, 18 ppm-nél a pusztulás mértéke eléri a 35 százalékot. Kerry Emanuel, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) klímakutatója hangoztatta, az eredmények fényében sürgősen tisztázni kellene, hogy a viharok miként reagálnak az éghajlatváltozásra. "Nem tudjuk a választ, ez egy olyan kutatási terület, amellyel meglepően keveset foglalkoztak" - tette hozzá Kerry Emanuel. (MTI)

 

Ez érdekelni fogja