When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Több ezer hektár erdő ég Szibériában

Több mint 14 ezer hektárnyi erdő ég Szibériában, ahol hetek óta 35 Celsius-fok körüli a nappali hőmérséklet, s a füst már az egyik nagyvárost, Tomszkot is elérte - közölte pénteken az orosz erdővédelmi hatóság.

Több ezer hektár erdő ég Szibériában

Csupán Tomszk környékén 34 erdőtűz ég összesen 8544 hektáron, a lángokkal több mint 1100 ember vette fel a harcot. A félmilliós lakosságú Tomszkot már elöntötte a tüzekből származó füst, így a város repterét lezárták, s a járatokat a környező települések reptereire irányítják át. A régióban szükségállapotot hirdettek - áll a hatóság közleményében.

Szibéria egy másik régiójában, Krasznojarszk környékén szintén erdőtüzek pusztítanak, ott 6000 hektáron ég az erdő és több mint 1400 ember próbálja oltani. Ebben régióban ezen a héten már másodszorra hirdettek szükségállapotot.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő pénteken, az erdőtüzek miatt összehívott értekezleten felszólította az érintett területek hatóságait, hogy minden segítséget adjanak meg a lakosoknak. 2010-ben Oroszország európai részét sújtották erdőtüzek egy példa nélküli hőhullámot követően. A rendkívüli időjárás, a tüzek és a füst több ezer áldozatot szedett. MTI

Ez érdekelni fogja