When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Homokzsákkal védekeznek - áradás vonul le a Murán

Áradás érte el a Mura magyarországi szakaszát az ausztriai vízgyűjtőterületen lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt; másodfokú árvízvédelmi készültség mellett kedden késő délután várható a folyó szintjének tetőzése - tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az MTI-t.

Homokzsákkal védekeznek - áradás vonul le a Murán

A Mura árhulláma vasárnap délutánra érte el a magyarországi szakaszt, kedd délelőtt Letenyénél 412, Murakeresztúrnál 416 centiméter volt a vízállás.

A folyón hétfő este másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, lezárták a zsilipeket, folyamatos a figyelőszolgálat. Muraszemenyénél ötszáz homokzsákkal védekeznek a kiöntés ellen.

Az Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat honlapján (www.ovisz.hu) az olvasható, hogy kedden 12 órakor 431 centiméter volt a vízállás Letenyénél, 13 órakor csökkenő vízhozam mellett 424 centimétert mutatott a vízmérce.

Az MTI tudósítója Muraszemenyénél azt tapasztalta, hogy az M70-es autóút folyó felőli árterületét teljesen elárasztotta a Mura, nem lehet látni a meder kanyarulatait, de az út másik, falu felőli oldalán is hosszan áll a víz. Az M70-es alatt átvezető muraszemenyei aluljárót szintén ellepte az áradás, azon nem lehet átkelni.

A vízügyi igazgatóság közölte: lezárták a zsilipeket, a gátőrök pedig folyamatos járőr- és figyelőszolgálatot tartanak, de műszaki szakemberek is a szükséges létszámban a helyszínen vannak. Muraszemenye településének a saját, önkormányzati védtöltésén zajló árvízvédekezéséhez - egy ellennyomó medence építéséhez - ötszáz homokzsákot biztosítottak, illetve az éjszakai munkavégzéshez ötven fáklyát is adtak a vízügyi szakemberek.

A Mura vízállása a szlovéniai Radgonánál és a horvátországi Muraszerdahelynél (Mursko Sredisce) már jelentősen csökkent, megkezdődött az apadás, az ezek alapján végzett számítások szerint Magyarországon késő délután, kora este várható a tetőzés.

A vízügyi igazgatóság a közleményben kitér arra is, hogy az árvíz miatt a Mura teljes szakaszán tilos a vízi túrázás.

MTI

 

Ez érdekelni fogja