When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Hatalmas tűzvész vetett véget 1500 turista horvátországi nyaralásának

Erdőtüzek keletkeztek hétfőn az észak-horvátországi tengerpart közelében: egy tűzoltó meghalt, s mintegy 1500 turistát - főképp szlovéneket és osztrákokat - evakuálni kellett.

Hatalmas tűzvész vetett véget 1500 turista horvátországi nyaralásának

"A helyzet nagyon komoly... minden tőlünk telhetőt megteszünk az emberek és a vagyontárgyak megóvására" - nyilatkozta Ranko Ostojic horvát belügyminiszter.

A lángok még a reggeli órákban csaptak fel egy erdőben, Rijeka közelében, s a tűzvész a közeli Selce üdülőváros felé terjed.

"Minden készen áll az evakuálásra" - mondta Ostojic, aki maga is ellátogatott Selcébe, ahol mintegy 150 tűzoltó küzd a lángok ellen. A helyzetet nehezíti, hogy a horvát tengerparton nagyon erős, 100 kilométer/órás sebességű szél fúj, ami szinte lehetetlenné teszi a tűz terjedésének megállítását.

Mintegy 1500 turistát evakuálni kellett két kempingből, mások pedig önszántukból hagyták el szállodáikat. A térséget átszelő autópálya egy részét lezárták a hatóságok.

Selcében megszűnt az áramszolgáltatás és a vezetékes telefonhálózat sem működik. A Nova TV nevű tévécsatorna riportja szerint a városban az emberek sálakkal takarják el arcukat, így védekezve a sűrű füst ellen. Több épület teteje kigyulladt, de a tűzoltóknak sikerült eloltani a lángokat.

Tűz pusztított az Isztriai-félszigeten is, Moscenicka Draga közelében. Egy tűzoltó itt életét vesztette, de részleteket egyelőre nem tudni. Ezt a tüzet végül sikerült megfékezni.

MTI

 

Ez érdekelni fogja