When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Legalább 37 halottja van a pekingi viharnak

Legkevesebb harminchét ember halálát okozta az özönvízszerű eső Pekingben. Az elmúlt hat évtized legsúlyosabb esőzése miatt a peremkerületekből több mint 30 ezer embert költöztettek biztonságosabb helyre. Hat embert a szél által megbontott és lesodort háztetők törmelékei, valamint az összedőlt épületek öltek meg. Huszonöten megfulladtak, másokkal villámcsapás, illetve a leszakadt vezetékek okozta áramütés végzett. Eddig huszonkét holttestet azonosítottak.

Legalább 37 halottja van a pekingi viharnak

Az árvízvédelmi központ legfrissebb jelentése szerint körülbelül 1,9 millió embernek okozott kárt a mostoha időjárás, és a közvetlen anyagi kár csaknem 10 milliárd jüan (369 milliárd forint). Vasárnap reggel 9 óráig közel 15 ezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz. A külvárosi gazdálkodók az elárasztott földterületek és az elvesztett állatok alapján eddig 51 millió jüanos (1,8 milliárd forint) veszteséget jelentettek.

A hatóságok helyi idő szerint hajnali négy óráig hat városnegyed lakóit evakuálták. Összesen 66 ezer lakost költöztettek biztonságosabb helyre. Az utakon hétezer rendőr teljesített szolgálatot, és 12 ezer ember vett részt körülbelül egymillió köbméter esővíz elvezetésében.

A több mint húsz órán át szakadó eső komoly közlekedési fennakadásokat okozott, az utak mentén továbbhaladásra képtelen autók álltak, helyenként pedig az egy métert is megközelítette a hömpölygő vízfolyam magassága. A nagy mennyiségű víz jelentős károkat okozott utakban, hidakban és felüljárókban. Harmincegy helyen szakadt be az úttest, több mint 1200 épület ázott be, és 736 házat öntött el a víz. Hat negyedben a távközlési és az internetes szolgáltatás is megszakadt, másutt áramkimaradás volt. A pekingi repülőtéren több mint 500 légi járatot töröltek, illetve indítottak késve, mintegy 80 ezer utas kényszerült várakozásra. A Peking-Kanton vasútvonalon felfüggesztették a közlekedést, mert egyes pályaszakaszokat elárasztott a víz.

Vasárnap reggel hat óráig a kínai fővárosra átlagosan 170 milliméter csapadék hullott. A belső kerületekben 225 millimétert mértek, míg Fangsanban 460 milliméter volt a csúcs. A nap folyamán tiszta volt az égbolt, erősen sütött a nap, a levegő hőmérséklete elérte a 34 Celsius fokot. Az eddigi legkiadósabb eső 1951-ben hullott a kínai fővárosban.

MTI

 

Ez érdekelni fogja