When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Már márciusban megjósolható a kánikula

Ha márciusban az átlagosnál sokkal kevesebb csapadék hullik, az júniusra hőhullámra és extrém magas hőmérsékletek veszélyére utalhat - állítják svájci kutatók, akik szerint hónapokkal előre lehetne jelezni a kánikulát.

Már márciusban megjósolható a kánikula

Az időjáráskutatók állítják, az információk az időjárás-előrejelzésben is hasznosíthatók lennének. Eredményeik szerint a hőség három hónappal korábban megbízhatóan megjósolható a csapadék és a talajnedvesség adatainak kiértékelésével, ráadásul világszinten. Brigitte Müller és Sonia Seneviratne, a Svájci Műszaki Egyetem kutatói az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) mutatták be tanulmányukat.

A szakértők összehasonlító elemzést végeztek az 1979 és 2010 közötti időszak esőzéseinek és szélsőséges hőmérsékleti adatainak elemzésével. "Megfigyeléseink azt sugallják, hogy erős összefüggés van a csapadékhiány és az extrém meleg között" - írták.

Ha például Dél-Amerikában, az Ibériai-félszigeten vagy Ausztrália keleti részén az átlag alatti mennyiségű csapadék hullik, az hetven százalékkal megnöveli a kánikula lehetőségét. Észak-Amerikában és Kelet-Európában ez az érték hatvan százalék. A hosszú távú mérések szerint viszont az átlag feletti esőzések után még hónapokkal is harminc-negyven százalékkal kevesebb esélye van a szélsőségesen magas hőmérsékletek kialakulására. 

"Ideális esetben az ilyen adatokat be kellene vonni az időjóslásokba. Ez segíthetne abban, hogy az érintett területen élők időben értesüljenek és megtegyék a szükséges óvintézkedéseket" - mondta el Brigitte Müller Zürichben. "Ha a csapadékhiányt és a talajnedvesség hiányát bekalkulálnák az előrejelzésekbe, jobban meg lehetne jósolni a hőhullámokat" - összegzett.

MTI

 

Ez érdekelni fogja