When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Ezreket vágtak el a külvilágtól a japán esőzések - képriport

Vasárnapra több mint ötezer embert vágtak el a külvilágtól a Japán déli részét sújtó rendkívüli esőzések; a hatóságok közlése szerint legkevesebb 24 ember vesztette életét az áradásokban és a földcsuszamlásokban.

Ezreket vágtak el a külvilágtól a japán esőzések - képriport

Jame város hegyvidéki térségében (Kjúsú-sziget északi, Fukuoka prefektúrájában) a televíziós felvételek tanúsága szerint katonai helikopterekkel szállítanak vizet, alapvető élelmiszereket és gyógyszereket a lakosságnak. A legidősebb, valamint az orvosi ellátásra szoruló falusiakat a hatóságok közlése szerint szintén helikopterekkel szállítják el a vidékről.

A mintegy 5400 ember szombat este óta van elzárva a külvilágtól, miután a szerda óta szakadó eső következtében a földcsuszamlások és a vihar által kidöntött fák járhatatlanná tették az odavezető utakat. A térség ivóvízellátása is megszakadt. „Folytatni fogjuk a lakosság (légi úton történő) fejadagokkal való ellátását, mivel továbbra sem tudjuk, hogy mikor jutunk el a helyszínre" - jelentette ki Sinohara Kajo, Jame város szóvivője.  A természeti csapás leginkább az Aszo vulkán környékét sújtotta, a sárfolyamok itt 17 házat sodortak el és 18 ember életét követelték, többek eltűntek. Aszo városára szombat reggel több mint 80 milliméter csapadék hullott.

Az NHK japán közszolgálati televízió képsorokat mutatott arról, ahogy vasárnap nehézgépekkel próbálják megtisztítani az utcákat a sártól, eltakarítják a kidőlt fákat és a különböző törmelékeket, az utakra került szikladarabokat. Az emberek a házaikat elöntő sarat próbálják kilapátolni az utcára. A hatóságok vasárnap reggel visszavonták azt a felhívást, amelyben mintegy 400 ezer embert szólítottak fel otthona elhagyására Kjúsú-sziget északi részén. A felhívás most már csak mintegy 3600 embert érint - jelentette az NHK televízió. Az időjárási körülmények vasárnapra valamelyest enyhültek, a japán meteorológiai szolgálat ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy még további esőzések, áradások és földcsuszamlások várhatók. - írja az MTI.

 

 

Ez érdekelni fogja