When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Szélsőséges időjárás az Egyesült Államokban

Hatalmas hőség, erdőtüzek és aszály az ország egyik részén, míg viharok, özönvízszerű esőzések a másikon: az Egyesült Államokban az utóbbi hónapok szeszélyes időjárása számtalan, régóta fennálló rekordot döntött meg.

Szélsőséges időjárás az Egyesült Államokban

A meteorológiai adatok feljegyzésének 1895-ös kezdete óta az idei számít a legmelegebb évnek - közölte az amerikai meteorológiai és óceonográfiai hatóság (NOAA). A tájékoztatás szerint január és június közötti időszakban a megszokottnál átlagosan 2,5 Celsius-fokkal volt melegebb.

A NOAA-nak az idei első félévről készített jelentése egy rekordgyűjteményre hasonlít. Chicagóban, a "szeles városban" átlagban 3,8 fokkal volt melegebb az átlagosnál, míg New Yorkban több mint 100 éve nem mértek ilyen meleget. Egyedül júniusban az ország több mint felében volt aszály, ehhez hasonló állapotok legutóbb 2000-ben uralkodtak az Egyesült Államokban. A szárazság miatt könnyen terjedő erdőtüzek több mint 10 ezer négyzetmétert semmisítettek meg.

Az USA Today című amerikai napilap szerint a melegrekordok egyértelműen túlsúlyban vannak idén a hidegrekordokhoz képest. A Csendes-óceán és az Atlanti-óceán között év eleje óta 22.356 helyen dőlt meg a melegrekord, szemben a 2.448 esetben mért hidegrekorddal. A szokatlanul enyhe időjárás oka valószínűleg egy erős szelekkel teli sáv 5 és 10 kilométer közötti magasságban. Jake Crouch meteorológus a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy ennek az úgynevezett jetstreamnek tudható be az, hogy szinte minden amerikai államban a megszokottnál kevesebb a csapadék, az idő pedig melegebb. Jellemző az is, hogy ha mégis esik, akkor óriási erővel. A "Debby" trópusi vihar miatt például víz alá került Florida számos területe, így az idei az eddigi, valaha regisztrált legcsapadékosabb június volt a délkeleti államban.

Az északi Minnesota államban a heves esőzések váratlanul halálos áldozatokat is követelő áradásokhoz vezettek. Nemrég pedig a Derecho nevű, egyébként rendkívül ritkán előforduló, hirtelen támadt vihar söpört végig az ország keleti részén, és követelt több emberáldozatot. A szélsőséges időjárás miatt 3,5 millió háztartásban maradt ki az áram, több helyen egy héten keresztül szünetelt az áramellátás.

A környezetvédők a sorra megdőlt rekordokat a globális felmelegedés elleni küzdelmükhöz használják fel. "Az időjárás már egyáltalán nem természetes" - nyilatkozta Don Wuebbles, az Illinois Egyetem professzora a National Journal című napilapnak. Mint mondta, az ember által okozott klímaváltozás sok más tényező mellett szerepet játszik a mostani összes időjárási jelenségben.

A Barack Obama vezette kormány tagjai is hasonlóan vélekednek. "Mindig lehet szokatlan a nyár. De mikor egyik jön a másik után, akkor már trendről beszélünk" - nyilatkozta a minap Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter. Az amerikai elnök klímavédelmi törvénye ugyan megbukott a kongresszusban, a jogszabály támogatói azonban bíznak annak újratárgyalásában a következő törvényhozási ciklusban.

Sok amerikai politikus és tudós számára a rekordok még mindig nem adnak elég okot arra, hogy bármiféle következtetést levonjanak, mint hangoztatják, ezek a megfigyelések kevesek ehhez.

A Los Angeles Times című napilap egyik vezércikkében másként közelítette meg az időjárásban tapasztalható változásokat. "Már nem csak a jegesmedvéknek kell szenvedniük. Az utóbbi hetek a klímaváltozás valóságát a sarkvidékekről a hátsókertünkbe hozták" - írta az újság.

MTI

Ez érdekelni fogja