When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Katasztrofális következményekkel járhat, ha nem egyhül a forróság

Óriási károkat okoz a mezőgazdaságnak az aszály és a napok óta tartó kánikula. A legnagyobb veszélyben a kukoricatermés van, de a paprika és a paradicsom is megsínyli a szokatlan meleget. A szakértők szerint katasztrofális következményekkel járhat, ha nem enyhül az afrikai hőség.

Katasztrofális következményekkel járhat, ha nem egyhül a forróság

Napok óta extrém meleg időjárás uralkodik a Kárpát-medencében, a tartós aszály és az afrikai hőség jelentősen veszélyezteti a mezőgazdasági termények hozamát.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a Magyar Hírlappal közölte, a hőség és a csapadékhiány főként a kukoricatáblákat veszélyezteti.

„Ha a szárazság tovább folytatódik, a rosszabb adottságú területeken akár a teljes mennyiség is megsemmisülhet, aminek beláthatatlan hatásai lesznek a gabonatermesztőkre és az állattenyésztőkre egyaránt" - jelezte az elnök.

Információi szerint a napraforgó-állomány is sokat romlott az elmúlt napokban, jelenlegi állapota gyenge-közepes terméskilátásokat mutat. A búza esetében sem jobb a helyzet. Bár az eddig betakarított búza minősége kiváló, az idei átlagtermés a tavalyi és a várt eredményeket sem éri el. A kertészetekben öntözéssel próbálnak védekezni a gazdálkodók a nagy meleg ellen.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke elmondta, a vízigénye miatt leginkább kényes borsó betakarítása véget ért. Az utolsó hetek magas hőmérséklete azonban jelentősen megviselte az épp szedés előtt álló növényeket. Ugyanígy nagy vízigényű a csemegekukorica is, és csak folyamatos öntözéssel lehet kivédeni, hogy a növények elpusztuljanak.

A szabad földi paprika és a paradicsom esetében bár még komolyabb terméskieséstől nem kell tartani a nagy meleg miatt - problémát a napégés jelenthet -, ha hosszabb időn át folytatódik a kánikula, az katasztrofális következményekkel járhat. Mártonffy Béla szerint a legnagyobb gond, hogy hazánkban a kertészetek által hasznosított földterületnek csupán a húsz százalékát öntözik. A nyugati országokban ez az arány fordított.

„Versenyhátrányunk is ebből adódik, hiszen ha egy földterületet modern öntözőberendezéssel látunk el, ott biztosított és kiszámítható a terméshozam, míg öntözés nélkül túlságosan ki vagyunk szolgáltatva a természeti elemeknek. Egy olyan országban, ahol megfelelő vízmennyiség és kiváló vízügyi szakemberek vannak, bűn nem élni ezzel a lehetőséggel" - mutatott rá a Fruitveb elnöke. Szerinte alapos, komplex és átfogó vízügyi stratégiára van szükség, és arra, hogy a kormány ösztönözze az öntözéses gazdálkodás elterjedését.

A baromfit is pusztítja a hőség

A rendkívüli meleg a baromfiágazatot is sújtja. A Baromfi Termék Tanács szerint az állatok jelentős része - a megelőző intézkedések ellenére - hőstresszben elpusztult, vagy súlygyarapodása csökkent, a gazdák kára több milliárd forint. Az extrém meleg főként a nagytestű pulykák állományaiban okoz jelentős elhullásokat, de valamennyi baromfifélénél termeléskiesést idéz elő. A terméktanács levélben kért segítséget Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől.

Több millió a vadak itatására


A rekkenő hőség a vadállományt is megviseli, ezért a vadásztársaságok, akár télen az élelmet, most a vizet szállítják az állatok élőhelyére. Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója elmondta: a dagonyázóhelyek feltöltésére és rendszeres itatásra őszig tízmillió forintot költenek. Fischer József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának vezetője szerint a nagyvadak gyakran megjelennek belterületeken, főleg vaddisznóval, gímszarvassal találkozhatunk.

 Forrás: MTI

 

Ez érdekelni fogja