When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Negyvenéves gólyafészek pusztult el fiókákkal együtt

Negyvenéves gólyafészek pusztult el a baranyai Kacsótán három fiókával együtt, egy negyediket önkéntes természetvédők ápolnak.

 

Negyvenéves gólyafészek pusztult el fiókákkal együtt

A fészek - amelynek vesztét heves esőzés okozta - ritkaságszámba ment a környéken. A 6-os út Hidastól Kisdobszáig terjedő baranyai szakaszán csak Kacsóta belterületén volt gólyafészek közvetlenül a közút mellett - mondta az MTI-nek Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) baranyai csoportjának vezetője. Nyilvántartásuk szerint a gólyák 1972-ben építették a fészket a villanyoszlopra, ahova később egy fészektartó is került az áramszolgáltató jóvoltából.

A gólyák a tavaszi visszaérkezéseik után mindig rendbe rakták a fészket, amely az évek során egyre nagyobb lett. Egy esőzés után a fészektartó azonban már nem bírta el a nagy súlyt: a fészek lezuhant a földre, a benne nevelkedő négy fióka közül három azonnal elpusztult. A negyediket áramütés érte, egyik szárnya megégett és a lába is eltörött.

A fióka Somogyapátiban lakó önkéntes természetvédőkhöz került. A gondos ápolásnak köszönhetően valószínűleg túléli a traumát, de repülni már nem fog tudni: a szárnyán megégett csontot amputálni kellett.A szülőmadarak időközben új fészket raktak a faluban egy másik villanyoszlopra, ide és a régi fészek helyére is kihelyezi majd a fészektartókat az áramszolgáltató.

MTI

 

Ez érdekelni fogja