When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Vihar pusztított Csehországban

Több száz háztartás maradt áram nélkül, miután szerdára virradóra ismét kiadós esővel kísért szélvihar söpört végig Csehország egyes régióiban.

Vihar pusztított Csehországban

A prágai közszolgálati televízió jelentése szerint az óránkénti 90 kilométeres sebességet is elérő szélviharok Dél- és Kelet-Csehországban fákat téptek ki, háztetőket, villanyvezetékeket rongáltak meg. Helyenként több mint 50 milliméternyi csapadék hullott rövid időn belül, amelyet a csatornák nem tudtak elvezetni. Több száz ház pincéje megtelt vízzel, és a tűzoltók beavatkozására volt szükség.

Néhány helyen a víz elöntötte a közutakat is, és a kidőlt fák, letört ágak is akadályozzák a forgalmat. Fennakadások vannak a regionális vasúti közlekedésben is. A kieső szerelvényeket autóbuszokkal pótolták. Az anyagi károk nagyságáról nem közöltek adatokat.

Ez immár a harmadik „viharos" éjszaka, és a meteorológusok szerint egész héten hasonló időjárás várható Csehország területén. Éjjelente sok ezer, a szokásosnál jóval nagyobb számú villámot regisztrálnak a meteorológiai állomások műszerei, ami a rendkívüli hőség következménye. Csehország szinte minden régiójában az elmúlt napokban megdőltek a hőségrekordok, és a meteorológusok előrejelzése szerint a kánikula nem múlik el egyhamar.

A kiadós esőzések következtében néhány helyi patak is kilépett a medréből, de a jelentések szerint nagyobb károk és problémák nem voltak, mindössze az utakat kellett megtisztítani a sártól és a hordaléktól.

A rendkívül meleg idő azonban kedvez a kirándulóknak. Csehországban csütörtök és péntek állami ünnepnap, így a lakosságnak hosszú szabad hétvégéje van, ami ideális alkalom a pihenésre, a kirándulásra. A fürdőhelyek mindenütt telt házra számítanak. MTI

Ez érdekelni fogja