When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Magyar hegymászókat mentettek meg az osztrák Alpokban

Viharba került és eltévedt egy jeges terepen három magyar hegymászó az osztrák Alpokban, a hegyi mentők siettek a segítségükre - számolt be róla hétfőn az osztrák rádió.

Magyar hegymászókat mentettek meg az osztrák Alpokban

A magyar alpinisták lefelé ereszkedtek a Hochkönig masszívum megmászása után vasárnap este, amikor viharba kerültek és elvesztették a tájékozódást az esőben, ködben és a sötétben. A hegyen télről maradt, lefagyott hófoltok nehezítették az előrejutást.

Este fél kilenc körül érkezett be a riasztás a mentőkhöz. Éjfél után találtak rá a hegymászókra, kétezer-háromszáz méteres tengerszint feletti magasságban és hajnalra érkeztek le velük a völgybe.

Az elmúlt évek egyik legfáradságosabb mentőakciója volt - mondta Thomas Knöpfler, a mühlbachi mentőcsoport vezetője. A hegycsúcson lévő menedékház gondnoka előzőleg figyelmeztette a hegymászókat, hogy vihar várható, ezért jobb volna, ha a könnyebb útvonalon ereszkednének le. Az alpinisták a figyelmeztetés ellenére egy sokkal nehezebb úton, a Birgkar mászóúton indultak el - mondta Knöpfler az ORF rádiónak.

MTI

 

Ez érdekelni fogja