When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Trópusi viharok Berlinben, 30 perc alatt 3 ezer villámcsapás

Az egyenlítői területeken szokásos viharok sora csapott le a hét végén Berlinre. A német fővárosban vasárnap hajnalban fél óra alatt háromezerszer villámlott.

 

Trópusi viharok Berlinben, 30 perc alatt 3 ezer villámcsapás

Meteorológusok szerint a szombat éjjeli viharok során 1200-szor villámlott, vasárnap éjjel pedig nyolcezerszer. A legintenzívebb időszak vasárnap hajnalban 2:30 és 3 óra között volt, akkor összesen háromezer villámot regisztráltak. Ezek közül minden második a felhők és a földfelszín között alakult ki, vagyis a német fővárost másodpercenként érte villámcsapás.

A tűzoltók az utóbbi tíz év legnehezebb hétvégéjén vannak túl. Csak vasárnapra virradó éjjel 262 alkalommal riasztották őket. A rendkívüli helyzet miatt a szolgálaton kívüli és a szabadságon lévő tűzoltókat is berendelték.

A rekordszámú villámcsapás mellett a csapadék sem volt kevés. Volt, ahol egy óra alatt 23 liter eső zúdult egy négyzetméterre. Komolyabb személyi sérülés nem történt, pedig több mint 100 fát gyökerestül kicsavart a vihar.

A német főváros területén keletkezett károk több millió eurót tesznek ki.

Berlinben "tipikus trópusi nyári idő" alakult ki, de a fülledt, párás meleg és a viharok nem az éghajlatváltozás következményei - mondta Dominik Jung meteorológus a Berliner Zeitungnak. Hozzátette: a zivatarok, viharok gyakorisága nem nőtt az utóbbi 20 évben, hevességük azonban fokozódott, ami valóban összefüggésben lehet a globális felmelegedéssel.

Forrás:MTI

 

Ez érdekelni fogja