When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A rossz időjárás miatt drágulás jöhet

A gyümölcsöket a fagy, a gabonát az aszály tizedelte meg, és sok múlik az időjárás ezutáni alakulásán is. Annyi biztos: rekordévre nem számíthatunk idén a mezőgazdaságban, amely várhatóan az árakra is kihatással lesz, drágulást hoz.

A rossz időjárás miatt drágulás jöhet

A zöldség-gyümölcs ágazatban elsősorban a fagy okozott gondot, az aszály nem jelent akkora problémát - nyilatkozta a Világgazdaságnak Mártonffy Béla. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke hozzátette: a tavaszi fagy viszont egyszerre négy fajt érintett, hiszen nagyon komoly károkat szenvedett el a kajszibarack, az őszibarack, a cseresznye, a meggy. Emellett az almát is érte kár, de szerencsére csak jóval kisebb mértékben.

A közelmúltbéli aszály miatt jobbára csak a borsót termesztőknek fájhat a fejük. A nagy hőség miatt a borsó jelentős része szinte egyszerre érik be, ezért a zsengesége nehezen tartható a feldolgozóipari kapacitások szűkössége miatt. Mártonffy elmondta: a csemegekukorica esetében nem jelentett különösebb gondot a hőség és az aszály, hiszen az ilyen termésterületeket jellemzően öntözik. A szélsőséges időjárás és a tavaszi fagyok miatt ugyanakkor 100-150 ezer tonnával kevesebb gyümölcs várható idén, amely a zöldséggel együtt összesen 2,5 tonna körüli mennyiséget ad ki. „Ez közepesnek mondható" - jelentette ki Mártonffy.

Sok múlik a következő napok időjárásán a kalászos növényeknél is, ha ugyanis visszatér a hőség akár 30 százalékkal csökkenhet a gabonatermés egyes fajták esetében. „Nem várható, hogy az idén 50 ezer forintnál olcsóbb legyen a búza tonnája, és ez a szint szükséges is ahhoz, hogy a termelők tevékenysége kifizetődő legyen" - nyilatkozta a Világgazdaságnak Vancsura József . A Gabonatermesztők Országos Szövetségének főtitkára hozzátette: korábban 3-3,5 millió tonna búzát vártak a szakértők a jelentős aszály miatt, ám az elmúlt hetek viszonylag csapadékosabb időjárása rendkívül sokat segített az aratás előtt álló gabonának. Így a legújabb termésbecslések szerint a búza országos mennyisége 4 millió tonna körül alakulhat idén, amely közepes termésnek számít.

„A tavalyi rekordtermés nem ismétlődik meg, ráadásul az elkövetkezendő napok időjárása rendkívül sokat számít" - figyelmeztetett Vancsura. Az elnök kifejtette: „ha visszatér a hőség, egyes gabonák termésmennyisége akár 20-30 százalékkal is elmaradhat attól, amennyire a 32 fok alatti nappali hőmérséklet esetén lehetne számítani.

Az áremelések irányába hathat az is, hogy az északi félteke egyik kiemelkedő termőterülete, Ukrajna sem teljesít a várakozásoknak megfelelően. Keleti szomszédunknál mintegy 22 százalékkal csökkenhet idén a betakarított gabona mennyisége a tavalyihoz képest, elsősorban a kevesebb búzatermés miatt.

Forrás: trademagazin.hu

 

Ez érdekelni fogja