When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Kihalt a ritka teknősfaj, Magányos George – képriport, videó.

2012. június 24-én Magányos George elpusztult, feltehetőleg ekkor már betöltötte 100. életévét. George halálával az alfaj valószínűleg kihaltnak tekinthető.

 

Kihalt a ritka teknősfaj, Magányos George – képriport, videó.

 A Geochelone nigra abingdoni a teknősök rendjéhez és a szárazfölditeknős-félék családjába tartozó galápagosi óriásteknős tizenegy alfajának egyike. Utolsó ismert példánya, „Magányos George" - aki élete utolsó évtizedeiben a veszélyeztetett állatok megmentéséért folytatott küzdelem jelképévé vált - 2012 júniusában pusztult el, ezzel az alfaj valószínűleg teljesen kihalt; egy feltételezett másik példányról, a prágai állatkertben élő Tonyról még nem állapították meg teljes bizonysággal, hogy ehhez az alfajhoz tartozik.

Az alfaj utolsó élő példánya Magányos George Santa Cruz-szigeten működő Charles Darwin Kutatóállomáson élt, két, a Wolf-szigeti alfajhoz tartozó nősténnyel együtt, akikkel többször sikertelenül párosodott. 2008-ban az egyikük végül tojásokat rakott, amelyek terméketlennek bizonyultak; 2009-ben a másik nőstény rakott tojásokat, amelyek egészségeseknek tűntek, de végül szintén nem keltek ki. A Pinta-szigeti alfajhoz tartozó nőstény megtalálójának 10 000 dollár jutalmat tűztek ki. Ugyanebben az évben derült ki a prágai állatkert Tony nevű hím óriásteknőséről, hogy valószínűleg szintén a G. n. abingdoni alfajhoz tartozik. A külső hasonlóság ezt igazolni látszik, de a feltételezést még vizsgálják. 2011-ben két Hood-szigeti alfajhoz tartozó nőstényt telepítettek George mellé, mivel a kutatók megítélése szerint génállományok nagyfokú hasonlósága miatt ez utóbbiakkal lehet a legjobb esélye a sikeres szaporodásnak.

Az alfaj kifejlett egyedeinek átlagos tömege 300 kilogramm, teljes hossza 1,8 méter körüli volt. Párzási időszaka május-június hónapokban, ivarérettségét 20 éves korban érte el.

 

Ez érdekelni fogja