When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Őszre végeznek a tiszai árvízvédelmi töltések fejlesztésével a Beregben

A tervezett határidőre, 2012 novemberéig befejezik a 6,3 milliárd forint összértékű árvízvédelmi töltésfejlesztési projekt kivitelezési munkálatait a Tisza beregi szakaszán - mondta Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője sajtótájékoztatón szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszaszalkán.

Őszre végeznek a tiszai árvízvédelmi töltések fejlesztésével a Beregben

A komplex, teljes mértékben uniós támogatással és kormányzati forrásból megvalósuló beruházás során 28 kilométer hosszan - a vásárosnaményi hídtól Lónyáig - erősítik meg a Tisza töltéseit, két új gátőrházat építenek, valamint fejlesztik az árvízi monitoring rendszert.
Bodnár Gáspár elmondta: a projekt segítségével jelentősen nő az árvízi biztonság a beregi térségben, a beruházás több mint 40 magyar és kárpátaljai település mintegy 50 ezer lakosának védelmét szolgálja.
A vízügyi szervezet igazgatójának tájékoztatása szerint a 2010-ben kezdődött töltésépítési munkálatok jelenleg is zajlanak az egyes szakaszokon, a beruházás készültségi szintje - a földmunkálatok tekintetében - meghaladja a 95 százalékot. A védművek koronáját a teljes szakaszon szilárd útburkolat fedi majd, megkönnyítve ezzel az árvízi védekezést, valamint a kerékpárosok közlekedését.
Az építkezések során 1,4 millió köbméter földet építenek be a töltésekbe, amelyek ezáltal több mint egy méterrel magasabbak lesznek, keresztmetszetük pedig a kétszeresére nő - tette hozzá Bodnár Gáspár. A projekt kivitelezése során emellett elvégzik a töltést veszélyesen megközelítő folyószakaszok partvédelmének rekonstrukcióját is.
A beruházás keretében megújul a tiszakerecsenyi és lónyai gátőrtelep, előbbi műszaki átadása folyamatban van, utóbbi átadása pedig július közepére várható - ismertette a vízügyi szervezet igazgatója. A lónyai pontonhídhoz és a komphoz vezető útszakaszt átépítik, amely így a Tisza-töltésen halad majd át.
A vízrajzi távmérő rendszer és az árvízi információs rendszer fejlesztésének részeként már tavaly befejeződött a lónyai vízmérce átépítése, őszig pedig elvégzik a vásárosnaményi vízrajzi törzsállomás átépítését, illetve a Lónyánál és Tiszakerecsenynél található hidrometeorológiai állomások kialakítását. (MTI)

 

 

Ez érdekelni fogja