When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Még nagyobb kánikula közeledik

Csütörtök estig lesz érvényben a tegnap elrendelt másodfokú országos hőségriasztás. A kánikula ma még fokozódik: több megyében már a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés van hatályban.

Még nagyobb kánikula közeledik

A tartós kánikula miatt tegnap délben csütörtök estig rendelt el másodfokú hőségriasztást az egész országra az országos tiszti főorvos. Erre azért van szükség, mert a napi középhőmérséklet legalább három napon át az ország jelentős részén 25 Celsius-fok fölött lesz, s egyes területeken tartósan még a 27 fokot is meghaladhatja - mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese.

Csütörtök éjjel várhatóan hidegfront éri el az országot, és átmeneti felüdülést hozhat.

Az ilyen időjárás elsősorban a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket veszélyezteti, valamint azokat, akiknek valamilyen krónikus alapbetegségük van. Veszélyeztetettnek számítanak továbbá a hatvanöt év felettiek és a kisgyermekek is. A tapasztalatok szerint a 25 fokos középhőmérsékletet meghaladó időszakokban öt fokonként nagyjából tizenöt százalékkal nő a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők halálozásának száma.

Félreértésekre ad lehetőséget a kánikulával összefüggésben megjelent hírügynökségi jelentések között, hogy a hőségriasztást csak az országos tiszti főorvos rendelheti el, az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése csak figyelmeztetés. Utóbbi tegnap az egész országra másodfokú figyelmeztetést adott ki, de ma már kilenc megyében és a fővárosban is a legmagasabb, azaz harmadfokú hőségriadó van érvényben, mivel a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett alakulhat.

A szakemberek napi többszöri zuhanyozást, illetve a belső tér hűtését javasolják. Figyelni kell továbbá a folyadék pótlására is.
Echotv

Ez érdekelni fogja