When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Az árvíz és a vörös iszap okozta károk helyreállítását finanszírozza Magyarországon az EIB

Projektfinanszírozó szerződést írt alá 63 millió euró összegben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnökével, Wilhelm Moltererrel csütörtökön Budapesten.

Az árvíz és a vörös iszap okozta károk helyreállítását finanszírozza Magyarországon az EIB

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli, hogy a projektfinanszírozási szerződés keretében az EIB a költségvetési kiadások kedvező feltételekkel történő finanszírozásán keresztül jelentős mértékben hozzájárul a 2010-ben vörösiszap-katasztrófa sújtotta terület rehabilitációjához, és az árvíz, valamint a szélsőséges időjárási viszonyok által okozott károkat megelőző beruházásokhoz.

A minisztérium emlékeztet arra, hogy Magyarország és az EIB kapcsolatai immár több mint két évtizedre tekintenek vissza, az azóta eltelt időszakban a bank közel 14,6 milliárd euró összegben biztosított forrást több magyarországi fejlesztés finanszírozásához. 

A nemzetközi fejlesztési intézmények közül az Európai Beruházási Bank fejti ki Magyarországon a legaktívabb projektfinanszírozási tevékenységet. Az elmúlt két évben az EIB-vel több mint 1,1 milliárd euró összegben született megállapodás hitel nyújtásáról állami projektek finanszírozására és Magyarország szintén 1,1 milliárd eurót hívott le a meglévő állami hitelszerződések alapján. 

Az EIB támogatásával megvalósított magyarországi beruházások elsősorban a környezetvédelmet, a közlekedési infrastruktúra fejlesztését érintették, továbbá az ipar, az energetika, a telekommunikáció és az oktatás megújulását segítették. A kedvező pénzügyi feltételek mellett az EIB fontos szerepet játszik az uniós támogatásokból megvalósuló beruházások területén az abszorpciós kapacitás javításában, ezáltal a gazdaság dinamizálásában is - olvasható az NGM közleményében.

A beruházási bank MTI-hez eljuttatott közleményében idézi Wilhelm Molterert, aki üdvözölte, hogy az EIB forrásai olyan intézkedéseket finanszíroznak, amelyek nemcsak visszaállítják a Magyarországon az utóbbi években ért katasztrófák előtti állapotot, hanem elkerülni is segítik a hasonló katasztrófákat a jövőben azzal, hogy az emberek és vagyonuk hatékonyabb védelmét biztosítják.

Az árvízvédelemmel és az árvízkárok helyreállításával kapcsolatban a közleményben a bank kifejti: a hitel azokat az intézkedéseket finanszírozza, amelyeknek elsődleges célja - az árvízvédelmi infrastruktúra és építmények rekonstrukciójával és pótlásával egyidejűleg - a védelem korábbi szintjének visszaállítása, a gátak, szükség- és esővíztározók árvízi kockázatainak csökkentése, rehabilitációja, helyreállítása és megépítése. 

A vörös iszap tárolására szolgáló, megrongálódott gátat illetően a projekt olyan lépéseket támogat, amelyek a vörös iszap hatásainak korlátozását szolgálják az érintett területen. Ezek az intézkedések főként a további vörösiszap-kiömlés megelőzését, a közösségi infrastruktúra, ezen belül egy híd és a vasútvonalak helyreállítását és pótlását, 306 ház lebontását, 53 rekonstrukcióját és 111 új ház építését jelentik. A további intézkedések közé tartozik az iszap és a szennyezett talaj remediációja, kitermelése és végleges elhelyezése - közölte az EIB.

Magyarország, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium képvisel, az EIB-hitel felvevője és a beruházás szervezője, a helyi önkormányzatok, valamint a jogosult állami és magánvállalkozások pedig - így a kis- és közepes vállalkozások és a kárral érintett magánszemélyek - a hitel végső kedvezményezettjei.MTI

Ez érdekelni fogja