When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Helyenként diónyi nagyságú jég károsította a termést

A hétvégi viharok az első összegzés szerint főként az ország déli és középső részén okoztak károkat a mezőgazdaságban - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Egyes helyeken diónyi nagyságú jég károsította a termést.

Helyenként diónyi nagyságú jég károsította a termést

Baranya megyében a legnagyobb kárt Véméndről és környékéről jelentették a termelők, ahol szombat este csapadék nélküli, úgynevezett száraz jégesés volt. A diónál nagyobb jég fél órán keresztül esett, a jégkár ezen a területen 20-100 százalékos.
Az őszi árpa és az őszi búza károsodott a legnagyobb mértékben, mivel a jég kiverte a szemeket a kalászokból. A napraforgó állományok csupaszok, a leveleket leverte a jég, bár a tányérok még megmaradtak. A gyümölcsfákat, a szőlő egy részét és a zöldségeseket nagy részben szintén elverte a jég. A károsult terület nagyságának felmérését folyamatosan végzik a szakemberek.
Szigetvár környékén - Dencsháza, Szentegát, Gyöngyösmellék, Szentdénes, Katádfa - is jelentős kárt okozott a helyenként dió nagyságú jég. Itt a károkat folyamatosan jelentik a gazdálkodók. A termelőknek 15 napjuk van arra, hogy kárukat bejelentsék a területileg illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságához.
Bács-Kiskun megye déli részén, a Kisszállás-Jánoshalma-Borota vonalban mintegy 2.000 hektáron szántóföldi kultúrákban keletkezett eltérő nagyságú jégkár, elsősorban az Agroprodukt Kft. és a Hergevica Kft. területein. A tájékoztatás szerint a pontos felmérés most folyik.
A VM közleménye szerint Békés megyében Csanádapáca és Medgyesegyháza térségét érte jelentősebb jégkár. Itt hozzávetőlegesen 100 hektár dinnye megsemmisült. A falugazdászok jelenleg is végzik a kárfelmérést.
Csongrád megyében Forráskút és Balástya körzetéből jelentősebb jégverést jeleztek, amely a téli, illetve tavaszi fagyokat átvészelt gyümölcsösökben 80-90 százalékos kárt okozott. A kertészeti kultúrákban - saláta, káposzta, paprika - 40-100 százalékos a veszteség. A gabonaféléknél 50 százalékos kieséssel kell számolni. A jégverés erősségét jelzi, hogy a fóliasátrakon 1 négyzetméteres területen 120-150 körüli a jégverés nyom, helyenként át is lyukasztotta a borítást.
Hódmezővásárhely környékén is esett jég, de ott nagyobb mennyiségű esővel együtt, így a károk mértéke kisebb, konkrét kárbejelentés még nem érkezett - közölte a szaktárca.
Heves megyében szórványosan fordult elő viharkár és jégeső, Pest megyében jégesőt Érd térségében észleltek, de ezekről a területekről károkról egyelőre nem érkezett bejelentés - áll a közleményben.

Forrás: agromonitor.hu

Ez érdekelni fogja