When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Meteoritokból származhat a marsi metán

 

A Mars légkörében lévő kis mennyiségű metángázt nem az élővilág termeli, hanem meteoritok hozhatták a vörös bolygóra - állítja legújabb kutatásai alapján egy nemzetközi tudóscsoport, amely a Nature csütörtöki számában tette közzé tanulmányát.

 

   

 

Meteoritokból származhat a marsi metán

Amióta tíz évvel ezelőtt felfedezték, hogy a Mars légköre metánt tartalmaz, a gáz eredete állandó viták tárgyát képezi. A metán ugyanis szénhidrogén, azaz szenet tartalmaz, amely minden élőlényben megtalálható, így sokan azt feltételezték, hogy jelenléte az élővilág bizonyítéka - olvasható a PhysOrg (http://phys.org) tudományos hírportálon.

"A metán nem marad meg a légkörben, ami azt jelenti, hogy valamilyen folyamat állandóan újratermeli. Évek óta folyik a vita, hogy biológiai, kémiai vagy geológiai-e a metánutánpótlás forrása" - magyarázta Andy McLeod, az Edinburghi Egyetem kutatója,a tanulmány társszerzője.

Mint kifejtette, biológiai forrás azt jelentené, hogy van élet a vörös bolygón. Korábbi kutatások viszont kimutatták, hogy a Föld légkörében széteső meteoritok által kibocsátott metán mennyisége elhanyagolható, eddig viszont senki sem ellenőrizte, hogy a napsugarak hatására felszabadul-e metán a meteoritokból.

McLeod és csoportja azt kutatja, hogyan hat az ibolyántúli sugárzás az élő és halott vegetációra a Földön. "Néhány éve fedeztük fel, hogy metán szabadul fel az élő és elpusztult növényekből az ibolyántúli sugárzás hatására. Így elgondolkodtunk azon, hogy mi történik, ha Földön kívüli eredetű anyagot teszünk ki a Nap sugarainak."

A kutatók az úgynevezett Murchison-meteoritból vett mintákkal kísérleteztek. Az 1969-ben Ausztráliában, Victoria államban, Murchison közelében földet ért meteorit szenes kondrit, amely viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz vizet és szerves vegyületeket. A választás azért esett a Murchison-meteoritra, mert hasonló összetételű égi vándorok bombázzák a vörös bolygó felszínét.

"Amennyiben sok meteorit tartalmaz néhány százaléknyi szerves anyagot, ez részben megmagyarázhatja a metán szintjét a Mars légkörében" - emelte ki a kutató. A kísérletek során a meteoritmintából a vártnál lényegesen több metán szabadult fel. "Nem tudjuk megmondani, honnan származik a metán, ám eredményeink egyértelműen igazolják égi eredetét."

Ugyanakkor fontos részlet az is, hogy a metán felszabadulásához az kell, hogy erózió rombolja a kőzetet, ugyanis az ibolyántúli sugárzás nem tud áthatolni az ásványon. "Nem zárjuk ki, hogy biológiai eredetű metán is lehet a Mars légkörében, ám eredményeink nem bizonyítják ezt az elméletet" - összegezte le McLeod.

A projektben az Edinburghi Egyetem, a mainzi Max Planck Kémiai Kutatóintézet, valamint az Utrechti Egyetem kutatói vettek részt.

MTI

 

Ez érdekelni fogja