When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Meghozta a kártevőket az esős idő

A főként párás, csapadékos időre jellemző fertőzést, a hálózatos levélfoltosságot figyelték meg a bakonyi árpatáblákon; a betegség gyakorisága 50-70 százalék közötti a vizsgált területeken - közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága.  

Meghozta a kártevőket az esős idő

Kártevők és betegségek jelentek meg a bakonyi árpatáblákon. Markóné Nagy Krisztina növényvédelmi zoológus felhívta a figyelmet arra, hogy Veszprém megyében nem mondható általánosnak a főként az őszi búzát és az őszi árpát sújtó megbetegedés (Dreschlera spp.), ugyanakkor a kórokozó kezelést igényel, mert a csapadékos időjárás tovább segíti a terjedését.

Az igazgatóság szakembereinek májusi észlelése alapján az őszi árpát a vetésfehérítő bogár is megtámadta, a kártevő a melegebb napokon nagyobb számban telepedett be a gabonatáblákba. Több területen a szárazság miatt megkezdődött az alsó levelek sárgulása. Hangsúlyozta: a megfigyeléseik nem reprezentálják a megye egészét, de szeretnék felhívni a gazdálkodók figyelmét a megfelelő védekezésre. A megyében csaknem 7000 hektáron termesztenek árpát. Elmondta: Veszprém megye több borvidékén erős atkakártétel tünetei láthatóak a szőlőültetvényeken, amelyeket a szakemberek már a rügypattanás óta tapasztaltak. A szabad szemmel nem látható kártevő ellen a szőlőt kezelni kell, a tőke korától függetlenül.

A gesztenyefáknak komoly problémát okoz a vadgesztenyelevél-aknázómoly (Cameraria ohridella). Több önkormányzat a belterületeken permetezéssel védekezett ellene, azonban sok helyen nem sikerült időben védekezni a kártevő ellen, ott várható a lombozat károsodása - jegyezte meg.

MTI

 

 

Ez érdekelni fogja