When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Migrálnak a növények a felmelegedés miatt

A globális meleg miatt migrálnak a növények. Hogy a változó klíma miatt kedvezőbb élőhelyet találjanak, lassanként áttelepednek magasabb területekre, ahol a hőmérséklet jobban megfelel fejlődésüknek. (Aiolus News)

Migrálnak a növények a felmelegedés miatt

A Gloria-Europe nevű program keretében egy nemzetközi / brazil, osztrák, grúz, svéd, svájci, brit, görög, olasz, román, orosz, spanyol, szlovák / kutató csoport végzett megfigyeléseket 17 európai régió 66 hegyvidékén 2001 es 2008 között. Megállapították, hogy a növények sokasága „ indult meg" magasabb területek felé. A mediterrán erdőknél, például, 3 méterrel vannak már feljebb egyes fajták. Az életükért, a fennmaradásukért küzdő növények helyváltoztatásukkal azonban közép- és hosszú távon veszélyt jelentenek azokra a fajtákra, amelyek eddig ezeken az általuk elfoglalt magaslatokon éltek, így egész ökorendszerek pusztulhatnak el. A programot az EU finanszírozta 1,15 millió euróval.

Ugyanakkor amerikai kutatók figyelmeztetnek arra,hogy a globális felmelegedés megváltoztatja a növények fejlődési feltételeit és ennek súlyos következményei vannak. A növények előbb és gyorsabban virágoznak és ezzel kockáztatják némely állatfajta fennmaradását és visszafordíthatatlanul károsítják táplálék-láncot és az ökorendszereket. A virágzás változása megváltoztatja a migráció módját és idejét, a reprodukciót és a beporzás ciklusait is. De nemcsak a globális felmelegedés felelős mindezért, hanem a széndioxid nagyobb koncentrációja is befolyásolja a növények oxigéntermelését, a váltakozó hőmérsékletek és az intenzívebb esőzések pedig a magatartásukat.

A növényeknek és az állatoknak a klímaváltozásra adott válaszának az előre látása az ökológia nagy kihívása - mondják a kutatók a Nature-ben publikált tanulmányukban. A San Diego-i California-egyetem szakemberei négy kontinens 1.634 féle növényének életciklusát vizsgálták és megállapították, hogy virágzásuk ideje átlag 8,4-szeresére gyorsult, a levelek kifejlődése pedig négyszeresére.

Forrás: alternativenergia.hu

 

Ez érdekelni fogja