When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A várható aszály miatt megemelik a Tisza-tó vízszintjét

Az aszályra való felkészülés egyik lépéseként megnövelik a Tisza-tó tartalék vízkészletét, ami a tározó vízszintjének 5 centiméteres emelésével jár - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnökségének vezetője hétfőn.

A várható aszály miatt megemelik a Tisza-tó vízszintjét

Fejes Lőrinc tájékoztatása szerint az érkező vízhozam függvényében a tó vízállását a Kisköre-felső vízmércén mért 730 centiméteres tartományban állítják be. Ennek révén kereken 5 millió köbméter vizet tudnak tartalékolni öntözési és vízpótlási célokra. A vízszintemelés oly módon történik, hogy a kisebb árhullám miatt a tiszafüredi vízmércénél megemelkedett vízszint jelentősen ne csökkenjen, ezáltal a Tisza-tó élővilága továbbra is a legkedvezőbb feltételek között maradjon - tette hozzá.

A 124 négyzetméter vízfelületű Tisza-tó nyári vízszintjét a téliről - egy méteres emelés után - április közepén állították be 725 centiméteres értéken. A vízügyi igazgatóság már akkor jelezte, hogy a várható aszály miatt további 5-10 centiméteres vízszint-emelést terveznek.

A térségben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal földművelésügyi hivatalának első negyedévi közlése alapján a 2011-ben a lehullott csapadék mennyisége a sokéves átlag alatt maradt. Emiatt az elmúlt év végén átlagosan mintegy 120 milliméternyi csapadék hiányzott a talajból, és ezen az állapoton csak némileg enyhített a februárban lehullott 20-40 centiméternyi hó. MTI

Ez érdekelni fogja