When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Két év múlva készül el a Szamos-Kraszna árvízi tározó

A tervek szerint 2014 novemberére készül el a Szamos-Kraszna közi árvízszint-csökkentő tározó - közölte a Belügyminisztérium csütörtökön.

Két év múlva készül el a Szamos-Kraszna árvízi tározó

A tartalékkerettel együtt 11 milliárd 528 millió forint értékű beruházás kiviteli terveinek elkészítésére és megépítésre kiírt nyílt közbeszerzési eljárást a Ke-Víz 21 Zrt., a Kötiviép'B Kft. és Közgép Zrt. alkotta konzorcium nyerte meg; a kivitelezési szerződést már aláírta a nyertesekkel az ajánlatkérő Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A Belügyminisztérium közlése szerint a kivitelezésre a szerződéskötés időpontjától számítva 31 hónap áll rendelkezésre, így a műszaki átadás-átvételre 2014 novemberben kerül sor. A tározó beruházás előkészítési munkái a területszerzéssel és a régészettel együtt lezárultak, a kivitelező feladatai a kiviteli tervek készítésével kezdődnek, melyek elkészítése és jóváhagyása folyamatosan zajlik. Az első kiviteli terv jóváhagyása után kezdődhet meg a munka a területen, erre előreláthatólag 2012 nyár végén kerül sor.

Az árvizek levezetését és az árapasztást célzó, 126 millió köbméter víz befogadására képes, 50 négyzetkilométer területű vésztározó nyolc környező település - Szamosszeg, Szamoskér, Tunyogmatolcs, Győrtelek, Kocsord, Mátészalka, Ópályi és Nagydobos - közigazgatási területét érinti. A beruházás összesen nyolcszáz ingatlant érint közvetlenül. MTI