When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Tragikus bazsarózsa pusztulás

 

Kiégett a bánáti bazsarózsa-rezervátum Erdélyben, Bihar megyében. A tűz húsvét után pár nappal keletkezett, a helyi illetékesek azonban eddig nem beszéltek róla. A szigorúan védett növényből legalább 15 ezer élt ezen a területen, most alig maradt pár szál.

 

Tragikus bazsarózsa pusztulás

Ez a legjelentősebb romániai állománya a bánáti bazsarózsának - mondta a Híradónak a Körösvidéki Múzeum tudományos főkutatója. Venczel Márton hozzátette: Magyarországon egy szál eszmei értéke 250 ezer forint.

Az üszkös területre kirándulók találtak rá két napja, a hatóságok mindeddig hallgattak a súlyos természeti kárról. Az első felmérések szerint a Föld teljes bánáti bazsarózsa-állományának a tizede pusztult el. A rezervátumot gondozó alapítvány vezetője szerint a hegyen a környék juhászai gyújthattak tüzet. A rezervátum vezetése feljelentést tett, az ügyben a román Környezetvédelmi Főfelügyelőség is vizsgálatot indított.

A Natura 2000 programban fokozottan védett mediterrán növény legészakibb élőhelye a Romániai Béli-hegység. Szerbiából és Horvátországból már eltűnt. Magyarországon a Mecsekben él a legnagyobb állomány. A Zengőbe tervezett NATO-lokátor állomás megépítése ellen több zöldszervezet éppen a szigorúan védett bazsarózsák védelmére hivatkozva tiltakozott - végül más helyszínt kerestek a létesítmények.

Forrás: greenfo.hu

Ez érdekelni fogja