When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Árvíz fenyegeti Angliát.

Angliában árvizeket okoz a hetek óta zuhogó eső - ugyanakkor aszálykészültség van. A csapadékmentes télen keményre száradt a föld, tehát az eső most nem tud mélyre szivárogni. Emiatt alacsony az ivóvíz kutak szintje, ezért a vízművek víztakarékosságot és locsolási tilalmat rendelt el.

Árvíz fenyegeti Angliát.

Angliában 1910 óta nem volt ennyire esős április, mint most, és még mindig szürke az ég, hűvös van és el-elerednek a záporok. A folyók több helyen kiöntöttek, a gloucestershirei Tewkesburyben, a Severn folyó mentén, csónakkal lehet csak közlekedni az utcákon, a worchesteri katedrális falai tövében hattyúk úszkálnak a vízen.

Április folyamán a szokásosnál kétszer több csapadék hullott. Tekintettel arra, hogy a hosszantartó aszály után végre színültig teltek a tározók, különösnek tűnik, hogy a Temzei Vízművek, amely egy ausztrál bank és a kínai kormány tulajdonában van, víztakarékosságra szólította fel a fogyasztókat és elrendelte a kertlocsolási tilalmat.

Az indoklás szerint a szárazság idején megkeményedett földbe nehezen szivárog be az esővíz, amit a növények amúgy is felszippantanak, tehát a talajvízszint nem emelkedett jelentősen, az ivóvíznyerő kutak szintje alacsony.

Délkelet-Anglia vízben úszik, Kelet-Angliában ugyanakkor vízhiány van. További esőzésekre lenne szükség, hogy átázzon a föld felszíne. Az esőből azonban mindenkinek elege van, a londoniaknak is, akik végre szeretnének már esernyő nélkül, tavasziasra öltözötten járni-kelni, s örömmel látnák, ha a főváros közepén lévő Piccadillyről eltűnne a jókora pocsolya.
Forrás: inforadio.hu

Ez érdekelni fogja