When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Több bolygója van egy távoli csillagnak, mint a Naprendszernek

 

Míg a Naprendszernek nyolc bolygója van, egy távoli csillagnak kilenc planétája lehet - derítette ki egy brit csillagász.

 

Több bolygója van egy távoli csillagnak, mint a Naprendszernek

A tanulmány az Astronomy and Astrophysics című folyóiratban jelenik meg. Eszerint a 127 fényévnyire lévő HD 10180 katalógusjelű csillagról két éve derítették ki, hogy öt planéta kering körülötte, s további két bolygójelöltet is észleltek - olvasható a Space.com (http://www.space.com) űrkutatási hírportálon.

Mikko Tuomi, a Hertfordshire-i Egyetem csillagásza viszont átvizsgálta a Chilében az Európai Déli Obszervatórium (ESO) 3,6 méter átmérőjű teleszkópjára szerelt nagy pontosságú spektrográffal, a HARPS-szal (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) 2003 novembere és 2010 júniusa végzett megfigyelések adatait. A vizsgálat alátámasztotta a két jelölt bolygóvoltát, és további két planétát mutatott ki.

Az öt, korábban felfedezett bolygó viszonylag nagy tömegű, keringési idejük széles skálán mozog - akad olyan planéta, amelyen egy év mindössze 6 napig tart, de olyan is, ahol 600 napig. A rendszer két legújabb tagja az úgynevezett forró szuperföldekhez tartozik: egyikük tömege 1,9-szer múlja felül a bolygónkét, a másiké ötszörösen. Valószínűleg kőzetbolygókról van szó, egyikük keringési ideje 10 nap, a másiké 68.

"Teljesen nyilvánvaló, hogy a lakhatósági zónán kívül vannak, vagyis nem lehet felszínükön folyékony víz" - hangsúlyozta Mikko Tuomi.

Forrás: MTI

Ez érdekelni fogja