When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Földrengést szimuláltak Tokióban: tízezren halnának meg

 

Egy erős, a következő négy évben 50 százalékos valószínűséggel bekövetkező földrengést szimuláltak Tokióban.

 

Földrengést szimuláltak Tokióban: tízezren halnának meg

Kiderült: 9600 ember halna meg, 147 ezren sebesülnének meg, közülük 21 900-an súlyosan.

A szerdán ismertetett kísérletben 7,3 erősségű földrengést szimuláltak, gyengébbet, mint a tavaly márciusi 9-es magnitúdójú megaföldrengés, amely 19 ezer ember életét oltotta ki a szigetország északkeleti partvidékén és egy nemzedék óta a világ legsúlyosabb nukleáris balesetét okozta.

A villamosáram-ellátásban és a közlekedésben okozott károk révén a szimulált nagy tokiói földrengés 5,2 millió tokióit akadályozna meg abban, hogy hazatérjen otthonába, 378 ezer épület összedőlne vagy súlyosan megrongálódna, 188 ezer épület porig égne. Nagy szökőár sújtaná a fővárostól több száz kilométerre, a Csendes-óceánban fekvő - közigazgatásilag Tokióhoz tartozó - magányos szigeteket, de a szökőár magát a fővárost megkímélné.

Japán legnagyobb városa négy tektonikus lemez találkozásánál fekszik, és a Tokiói Egyetem földrengéskutató intézete szerint 50 százaléka esélye van annak, hogy az elkövetkező négy évben 7-es vagy annál is erősebb földrengés sújtja a fővárost.

gy 7,9-es erősségű földrengés 1923-ban 140 ezer ember halálát okozta, és romba döntötte Tokió jórészét.

Forrás:MTI

 

Ez érdekelni fogja