When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Kitörhet a Popacatepetl vulkán

Fokozott vulkáni tevékenységet mutat a mexikói főváros közelében lévő Popocatepetl tűzhányó, s emiatt a hatóságok bezárták a környékbeli települések iskoláit, megemelték a riasztási szintet, hogy felkészüljenek a lakosság evakuálására.

Kitörhet a Popacatepetl vulkán

A vulkán péntek óta izzó kődarabokat, illetve hatalmas gőz- és hamuoszlopot lövell ki magából. A mexikói katasztrófavédelmi központ helyi idő szerint kedden közölte, hogy egyre nő a tűzhányó lávakúpja, amiből arra lehet következtetni, hogy magma tör fel a vulkáncsatornában.

A tűzhányó környéki öt település iskoláiban szünetel az oktatás. A hatóságok arra kérték a helybélieket és a turistákat, hogy elővigyázatosságból maradjanak legalább 12 kilométeres távolságra a vulkánhegytől.

Az 5450 méter magas Popocatepetl Mexikó legismertebb vulkánja. Mexikóvárostól 65 kilométerre délkeletre található.

A tűzhányó 1994 óta rendszertelen időközönként, több alkalommal tört ki. 2000 decemberében történt egy erőteljes kitörés, akkoriban 50 ezer embert telepítettek ki a Popocatepetl környékéről.

Forrás: MTI

Ez érdekelni fogja