When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Az izlandi melegvizes források szolgáltatnának energiát Nagy-Britanniá

Az izlandi vulkánok alatti melegvizes források szolgáltatnának energiát Nagy-Britannia számára a brit kormány megújuló energiaprogramjának keretében. A fejlesztés részeként megépülne a világ leghosszabb - 1000-1500 kilométeres - tenger alatti nagyfeszültségű kábele.

Az izlandi melegvizes források szolgáltatnának energiát Nagy-Britanniá

Charles Hendry energetikai államminiszter májusi izlandi látogatását felhasználja arra, hogy megvitassa hazája csatlakozását az izlandi geotermikus energiára. "Aktív párbeszédet folytatunk a programról az izlandi kormánnyal, amely nagyon érdeklődik iránta - közölte a miniszter a Guardian brit napilappal.

Hendry a világ leghosszabb tenger alatti kábelével kapcsolatban már találkozott ez ügyben az izlandi országos energiahálózatot üzemeltető cég vezetőjével. 

Az összeköttetés egy megújuló energiaforrásokra alapuló európai energia szuperhálózati program része lenne, amelybe bevonnánk az Északi-tenger szél- és hullámenergiáját és a kontinens déli részéről és Észak-Afrikából származó napenergiát is. 

Már létezik két nemzetközi összeköttetés Nagy-Britannia és Franciaország illetve Hollandia között, de kilenc további építés, tervezés alatt áll, illetve megvalósíthatósági tanulmány része.

Idén ősszel elkészül a kapcsolat Írország és Wales között: Írország atlanti-óceáni partvidékéről érkezik majd a szélenergia a brit otthonokba - olvasható a brit napilap online kiadásában. Építés alatt áll még a Brit-szigeteket Franciaországgal, Belgiummal és Norvégiával összekötő vezetékrendszer is. 

Az izlandi az egyike az energiahálózat öt további tervezett összeköttetésének, a hálózat teljes kiépülése révén kívánja Nagy-Britannia biztosítani energiafelhasználásának egyharmadát.

Nagy-Britannia egész története során önálló volt az energiaellátásban, ám az északi-tengeri kőolaj- és földgázkészletek kimerülésével, a széntüzelés betiltásával energiaimportra szorul.

MTI

 

Ez érdekelni fogja