When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Titokzatos üveghegyet találtak a Marson

A Mars egyik, sötétnek látszó régiójában titokzatos, hegy méretű kitüremkedéseket fedeztek fel. Sikerült megállapítani, hogy főleg üvegből vannak, s régi vulkánok hagyták ott őket.

 

Titokzatos üveghegyet találtak a Marson

A titokzatos sötét régió hatalmas 10 millió négyzetkilométeres területet fed le a Mars északi alföldjén, de felszínének összetétele mindezidáig nem volt világos. A legutóbbi mérések azonban azt mutatták, hogy a valószínűtlenül sötét régiók kiterjednek az egész vörös bolygóra, s leginkább bazaltból állnak.

Briony Horgan és Jim Bell, az Arizonai Állami Egyetem kutatói a Mars Express szonda infravöröshöz közeli spektrumban a régióról készített felvételeit elemezték, amikor rábukkantak a vas és a vulkáni üveg nyomaira. Ez hasonló a Földön ismert obszidiánhoz, amelyben az ásványok akkor kristályosodnak ki, s hoznak létre fekete üvegszerű anyagot, ha a magma túl gyorsan hűl le. (A felfedezés már tavaly megszületett, de tudományos folyóiratok, a Geology, illetve a New Scientist csak most adtak hírt róla.)

Az üveg valószínűleg homokszerű szemcsékből áll, s hasonló az Izlandon található üvegben gazdag murvamezőkhöz. Az elemzések azt is kimutatták, hogy az üvegszemcsék szilíciumtartalmú anyagokba burkolózhatnak. A marsi szemcsék kialakulásának folyamata ismeretlen, de a hasonló földi képződmények miatt - amelyekre főleg a tengerben találhatók - Horgan úgy véli, lehetséges, hogy a magma a Marson is találkozott vízzel, jéggel vagy hóval. Ez pedig azt is jelentheti, hogy az élet kialakulása szempontjából fontos területet találtak a kémiai anyagokban gazdag víz miatt, amely kulcstényezője e folyamatnak.

Forrás: hvg.hu

 

Ez érdekelni fogja