When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Gigantikus méretű tornádó tombolt a Nap felszínén (Videó)

A szuperforró gáz alkotta forgószél kiterjedése többszörösen nagyobb, mint a Föld átmérője. Szélsebessége elérte az óránkénti háromszázezer kilométert - a földi tornádók maximális sebessége 150 kilométer per óra.

Gigantikus méretű tornádó tombolt a Nap felszínén (Videó)

Hszing Li és Huw Morgan, a walesi Aberystwyth Egyetem munkatársai a Manchesterben tartott brit-német Nemzeti Asztronómiai Találkozón mutatták be az SDO űrszonda felvételeit.

A hatalmas tornádót 2011. szeptember 25-én figyelték meg.

Ötvenezer és kétmillió Celsius-fok közötti forró gáz forgott egy úgynevezett protuberancia - a napkoronából kiemelkedő, környezeténél sűrűbb és hűvösebb gáztömeg - mintegy kétszáz kilométer hosszú csavarvonala mentén a Nap légkörében.

A vihar legalább három órán át tartott. "Ez az első alkalom, hogy sikerült ilyen hatalmas tornádót lefilmezni" - írta Li a Brit Királyi Asztronómiai Társaság közleményében.

A csillagászok lehetségesnek tartják, hogy az ilyen tornádók napkitöréseket okozhatnak, amelyek mágneses vihart okozhatnak a Föld légkörében. Ez megzavarhatja az űrszondákat, a légiközlekedést és az áramellátást is.

MTI

Ez érdekelni fogja