When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

A korai világegyetemből származó bolygórendszert fedeztek fel

A korai világegyetemből származó, 12,8 milliárd éves bolygórendszert fedeztek fel a Cet (Cetus) csillagképben német csillagászok, akik kutatásaikról az Astronomy and Astrophysics című folyóiratban jelentetnek meg tanulmányt.

A korai világegyetemből származó bolygórendszert fedeztek fel

A csillagok körül keringő protoplanetáris korong anyagából keletkeznek a bolygórendszerek. A folyamat viszonylag gyorsan lezajlik, a korong gázanyagából 2-3 millió év alatt létrejönnek az óriásbolygók, szilárd részecskékből álló törmelékkorongot hagyva hátra. Utóbbiból néhány tízmillió év alatt képződnek a Földünkhöz hasonló kőzetbolygók.

A korai világegyetemben főleg hélium és hidrogén volt található. A nehezebb elemek, az úgynevezett "fémek" (a csillagászatban a hidrogénnél és héliumnál nehezebb kémiai elemek) később, a csillagokban jöttek létre. Az univerzumban pedig akkor terjedtek el, amikor masszív csillagok életük végén szupernóvaként lobbantak el. Az általánosan elfogadott elméletek szerint minél több "fémet" tartalmaznak a csillagok, annál nagyobb a valószínűsége, hogy bolygókkal rendelkeznek - olvasható a PhysOrg (http://www.physorg.org) tudományos hírportálon.

A Földtől 375 fényévnyire lévő rendszer a HIP 11952 katalógusjelű csillagból áll, amelyet két bolygója 290 és 7 nap alatt kerül meg. A csillag gyakorlatilag alig tartalmaz a hidrogénen és a héliumon kívül más elemet.

Önmagában a két bolygó - a HIP 11952b és a HIP 11952c semmi szokatlant nem mutat, ami rendkívüli, hogy "fémekben" nagyon szegény és igen-igen öreg, 12,8 milliárd éves csillag körül keringenek.

"Ezek a bolygók akkor képződhettek, amikor galaxisunk is újszülött volt" - jegyezte meg Johny Setiawan, a Max Planck Csillagászati Intézet kutatója.

Anna Pasquali, a Heidelbergi Egyetem Csillagászati Központjának kutatója azt emelte ki, hogy a felfedezés arról tanúskodik, hogy a bolygóképződés a világegyetem hajnalán kezdődött meg.

"Szeretnénk több ilyen bolygórendszert felfedezni és kutatni. Ez lehetővé tenné, hogy pontosítsuk a bolygóképződésről kidolgozott elméleteket" - vélekedett Anna Pasquali.

MTI

Ez érdekelni fogja