When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Megkezdődött a tavaszi békavonulás.

Lelkes önkéntesek segítségével mentik országszerte a tavasszal költőhelyükhöz vonuló békákat, amelyek nagy része elpusztulna az emberek gondoskodása nélkül.

 

Megkezdődött a tavaszi békavonulás.

Az önkéntesek között egyaránt megtalálni a még járni is alig tudó gyerekeket és a legidősebb korosztály képviselőit is - mondta Sámuel Zsuzsa, a Zöld Út Egyesület elnöke. Az egyesület a Börzsönyben, a Hont és Parassapuszta közötti szakaszon segíti a békák vonulását.

Esős és meleg idő esetén a békák tömegesen indulnak meg az Ipoly felé, amire az egyesület terelőkerítések kifeszítésével már előre felkészült. A Börzsöny békaállományának túlnyomó többségét a Hont környéki területen található barna varangy teszi ki. A békák vonulása általában bő két hétig tart, és ez idő alatt mintegy 12 ezret tudunk biztonságba helyezni - magyarázta Sámuel Zsuzsa.

Világszerte a kétéltű populációk csökkenését lehet megfigyelni. Élőhelyük leszűkülése, a környezetszennyezés, klímaváltozás és a betegségek, valamint az emberi tevékenységek is jelentős hatással vannak a kétéltű szervezetekre. Ezért is különös jelentőségűr a megmentésükre tett minden erőfeszítés - hangoztatta.

A békamentésbe sok más szervezet is bekapcsolódik, így a Jane Goodall Intézet is, amelynek programkoordinátora, Flórián Norbert elmondta: az évi őrjáratszerű mentést követően 2007-ben indult el Farmoson a szervezett mentés, amely jelenleg a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, a Jane Goodall Intézet és a Tápió Természetvédelmi Egyesület együttműködésével zajlik.

Mindenkit igyekszünk bevonni a munkába. Bemutatjuk az egyes fajok elkülönítő bélyegeit, a vödrökben található egyéb élőlényeket, a környező élővilágot. Eddig a békamentés során 9 kétéltű faj került elő, az egyedszámok 95 százalékát a barna ásóbéka tette ki. A mentett békák száma átlagosan évi mintegy 45 ezer egyed - emelte ki Flórián Nobert.

"2012-re már több békamentő csoport jelentkezett a Jane Goodall Intézeten keresztül az akcióra, mint ahány 'békás napunk' van, ezért örülnénk, ha más békamentő szervezetek is együttműködnének velünk és más helyszínekre is lehetne békamentő gyerekcsoportokat vinni. Így lehetővé válna a kétéltűvédelem szélesebb körben való bemutatása is" - tette hozzá a program intézeti koordinátora.

Forrás: mti

Ez érdekelni fogja