When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Pusztító földrengésre készülnek a japánok.

A korábban gondoltnál sokkal pusztítóbb erejű lesz a Tokió közelében várható földrengés, mivel a japán kormány által felkért kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a földmozgás központja tíz kilométerrel közelebb lesz a földfelszínhez, mint ahogyan azt eddig feltételezték.

Pusztító földrengésre készülnek a japánok.

A japán oktatási és tudományos minisztérium mellett működő kutatócsoport öt éve foglalkozik ezzel a témával, s a szerdán kiadott jelentésében azt írja, hogy a kontinentális tektonikus lemez és az alá csúszó Fülöp-szigeteki lemez nem 30, hanem csak 20 kilométeres mélységben ér egymáshoz, ami azt jelenti, hogy nem 6-os, hanem 7,3-es erősségű lesz a Tokió mellett várható földrengés.

A korábbi jelentések a nagy erejű földmozgás következtében várható anyagi veszteséget mintegy 112 trillió jenre becsülték, a halálos áldozatok számát pedig 10 ezerre.

Megfigyelések szerint a Tokiói-öbölben körülbelül 70 évente történnek ilyen erejű földrengések, s a legutóbbi - 7,9-es erősségű - 1923-ban volt; az mintegy 142.800 ember életét követelt.

A tanulmány szerint 70 százalék a valószínűsége annak, hogy 30 éven belül bekövetkezik egy 7-es erősségűnél nagyobb földmozgás, 10 százalékos valószínűséggel pedig akár már 10 éven belül is megtörténhet. A japán kormány a tanulmány megállapításaira reagálva újabb biztonsági intézkedések kidolgozását helyezte kilátásba. Már a tavaly márciusi földrengés és szökőár tragikus tapasztalata is számos felkészülésbeli hiányosságra világított rá. MTI

Ez érdekelni fogja