When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Több mint 30 centi vastag a jég - készülnek az árvízre.

A hideg miatt olvadásra egyelőre nem kell számítani, de a feltorlódott jég miatt a folyók szinte biztos kilépnek medrükből Kárpátalján.

Több mint 30 centi vastag a jég - készülnek az árvízre.

Árvízre készülnek Kárpátalján. A hideg miatt olvadásra egyelőre nem kell számítani, de a feltorlódott jég miatt a folyók szinte biztos kilépnek medrükből. A helyenként 35 centiméter vastag jég a hidakat is veszélyezteti, ezért - jégtörők híján - több helyen fel kell robbantani a torlaszokat.

Az átlagosnál jelentősebb hó esett idén a Kárpátokban. A hegyekben éjszakánként még mindig mínuszok vannak, ezért egyelőre nem kell olvadástól tartani. A szakemberek szerint most az igazi veszélyt a jégzajlás megindulása jelenti. „Ha a jég feltorlódik, akkor elzárhatja a víz útját, és ha nem elég magas a töltés, akkor kiönthet a folyó. A jég a hidakat is megrongálhatja, ezért meg kell akadályozni a torlódást" - mondta az ungvári vízügyi igazgatóság vezetője.

Van ahol 35 centiméter vastag a jég a folyókon. A feltorlódott jeget több helyen szét kell majd robbantani. „Bevetésre készek a mentési alakulataink és a technika. Van elég robbanóanyagunk is. Minden járásban van ügyeletes csoport, s ha szükséges, akkor küldjük az erősítést a megyei központból" - nyilatkozta egy kárpátaljai katasztrófavédelemi szakember.

A szakemberek a közös ukrán-magyar árvízvédelmi előrejelző rendszer segítségével Ungváron és Nyíregyházán egy időben látják a Kárpátaljai folyók vízszintjének alakulását, így Magyarországon is időben fel tudnak készülni az esetleges áradásokra.

Forrás: hirado.hu

 

 

Ez érdekelni fogja