When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Harmincezer éves virág hajtott ki . (Fotó)

A szibériai fagy egyes növényi részeket olyan jól "tartósított", hogy orosz kutatóknak sikerült ismét életre kelteni őket.

 

Harmincezer éves virág hajtott ki . (Fotó)

A biológusok szerint a kísérletük sikere arra is rávilágít, milyen nagy jelentőséggel bírnak a tartós fagy állapotában lévő talajterületek olyan élőlények megőrzésében, amelyeket régóta eltűntek hittek.

A növényminták, amelyekkel Szvetlana Jasina, az Orosz Tudományos Akadémia kutatója és munkatársai dolgoztak, földalatti üregekből származnak. Ezeket nagyjából 31 ezer évvel ezelőtt földimókusok ásták és használták táplálékuk elrejtésére.

Az üregek ma 38 méterrel a tartós fagy állapotában lévő föld felszíne alatt vannak, és egész idő alatt sosem olvadtak fel - az itt talált növényekből a tudósok a Silene stenophylla nevű fajt választották ki, amely a habszegfűk nemzetségébe tartozik.

A még éretlen termésekből embrionális szövetet vettek és a laborban palántákat neveltek belőlük, majd ezeket elültették. A tudományos összehasonlítás kedvéért az azonos faj ma élő példányaiból vett magokból is tenyésztettek növényeket.

Forrás: mti

Ez érdekelni fogja