When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Több mint négyezer ember volt kitéve az átlagosnál nagyobb sugárzásnak.

 Több mint négyezer ember kapott az átlagosnál nagyobb sugárdózist az egy évvel ezelőtti japán földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőmű környékén - közölték hétfőn a fukusimai egyetem szakértői. 

Több mint négyezer ember volt kitéve az átlagosnál nagyobb sugárzásnak.

A helyi hatóságok felkérésére indított vizsgálatuk szerint a tavaly március 11-i nukleáris baleset utáni négy hónapban 4111 ember volt kitéve 1 millisievert/évnél nagyobb sugárzásnak, s a legmagasabb érték 23 millisievert volt. A kárfelszámolást végzők, az úgynevezett likvidátorok közül 95-en 10 millisievertnél nagyobb sugárdózist kaptak, de mivel egyiküknél sem haladta meg az évi 100 millisievertes értéket, a sugárfertőzés okozta daganatos megbetegedések kockázata az ő esetükben sem nagyobb az átlagosnál.

A japán hatóságok korábban közölték, hogy legalább harminc évig nyomon fogják követni a fukusimai atomerőmű környékén lakók egészségi állapotát.

Mintegy száz rendőr kutatott vasárnap a fukusimai partokon, a szerencsétlenül járt erőmű környékének egyik elzárt körzetében a tavalyi földrengés és szökőár óta eltűntként nyilvántartottak tetemei után. Az összesen 300 rendőrt mozgósító háromnapos művelet első napján Namie város Ukedo negyedére összpontosítottak, ahol körülbelül 120 ember halt meg vagy tűnt el.

A fukusimai prefektúra rendőrsége 350 rendőrt kapott "kölcsön" Tokiótól és 21 másik prefektúrától, s közülük jelenleg 145-en foglalkoznak a kiürített övezetben megszaporodott lopási ügyekkel.

MTI

Ez érdekelni fogja