When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Robbantással bontják meg a jeget a Tiszán.

Tiszaroff - Búvárokkal és robbantási szakértők bevonásával próbálják megbontani a Tiszán képződött, helyenként 25 centiméter vastag jeget.

Robbantással bontják meg a jeget a Tiszán.

Olvad a jég a Dunán az enyhébb időjárás miatt, míg a Tisza középső szakaszán csütörtökön robbantással törik a jeget, közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A Duna középső részén a tartósabban fagypont feletti hőmérséklet következtében drasztikusan csökkent a jégképződés, nagyobb hosszúságokban 30-40 százalékosra mérséklődött a zajlás. Az erős szél többfelé egy oldalra söpörte a jégtáblákat, így például Budapestnél a folyó több mint a fele jégmentessé vált.

A Tiszán változatlan a helyzet, a folyó hazai szakaszán kisebb megszakításokkal 10-25 centiméteres vastagságban áll a jég. A jelentések szerint a Közép-Tiszán Tiszaroff térségében helyenként másfél méter vastagságban feltorlódott az álló jég. Ez jégtorlaszt okozhat, és a megemelkedő vízszint veszélyeztetheti a töltéseket és a védett területeket. A veszélyhelyzet megelőzésére az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) elrendelte a jégtorlódás búvárok és robbantási szakértők bevonásával történő megbontását.

Csütörtökön a Készenléti Rendőrség tűzszerészei - a szolnoki Búvár Kft. robbantásvezetőjével és robbantómestereivel együttműködve - a tiszaroffi komp térségében a jégen megközelítik a feltorlódás helyszínét. Kisebb töltetekkel léket robbantanak a jégbe, majd nagyobb hatóerejű töltetek robbantásával megbontják a torlódást.

Néhány jégtorlasz a partról nem közelíthető meg, így a robbantási szakemberek a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Parancsnokságának a helikopteréről leereszkedve helyezik el a tölteteket, majd távirányítással robbantják fel azokat.

A Duna és a Tisza mellékfolyóin az állójeges szakaszokon a jég vastagsága lényegesen nem változott, 15-30 centiméteres.

Az enyhébb időjárás egyelőre nem befolyásolja a vízjárást, alacsony a folyók mederteltsége - áll a közleményben.

MTI

 

Ez érdekelni fogja