When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Jodhpur: A Kékre Festett Indiai Város - fotógaléria

Jodhpur a második legnagyobb városa Rajasthan-ak, India egyik államának. A másik neve a Kék Város, ami a kékre festett házak miatt kapta a nevét, amik a Mehrangarh Fort erődöt ölelik körbe. 

 

Jodhpur: A Kékre Festett Indiai Város - fotógaléria

Hogy az erődváros lakossága -ismertebb nevén a Kék Város- a házaikat miért festették be a kék szín különböző árnyalataival, nem teljesen bizonyos. A legtöbben abban hisznek, hogy ez az Indiai kasztrendszerhez kapcsolódhatott. 

A Bráhminok - ez a legmagasabb kaszt, ide tartoznak: nevelők, tanítók, törvényhozók, tudósok, papok és prédikátorok -úgy gondolták, hogy ők festik ki először a házaik falát kék színűre -igazából indigónak is lehetne nevezni- ezáltal "megjelölik" az állandó lakhelyüket és megkülönböztetik magukat a lakosság másik felétől. Azonban a lakosság többi része követte ezt a "szokást". A történelem nem tesz említést arról, hogy ki volt az a bátor nem-Bráhmi, aki először festette kékre a házát, de megörtént és attól a naptól fogva Jodhpur lakossága azóta is kitartóan fenntartja ezt a hagyományt.

Szerző: tudtad.com

 

Ez érdekelni fogja