When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Hurrikán az óceán mélyén a NASA-műhold képén. (Fotó, videó)

Az óceánnak olyan heves időjárása és viharai vannak, amelyek mérete és erőssége vetekszik a trópusi ciklonokéval. Ám a mélyóceáni örvények - úgynevezett eddyk - a szárazföldi hurrikánokkal ellentétben nem pusztítóak, éppen hogy felpezsdítik az óceán sivár területeit is.

Hurrikán az óceán mélyén a NASA-műhold képén. (Fotó, videó)

A NASA Terra nevű műholdján található MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) műszer készített képeket egy hatalmas eddyről, amely Dél-Afrika partjaitól délre, 800 kilométerre kavarog. A képeken a jelenség 150 kiloméretes, örvénylő alakja látszik, amely a planktonok virágzása miatt tényleg ennyire élénk kék.

„Az eddyk felelnek az óceán belső időjárásáért" - mondja a képet kommentálva Dennis  McGillicuddy, a Woods Hole Óceánkutató Intézet óceanografusa. Az eddyk az óceáni áramlatokról válnak le, amelyeket a Föld forgása és a víz horizontális nyomáskülönbsége alakít ki. Az eddyk az órajárással megegyező és ellentétes irányban is mozoghatnak, attól függően, hogy a déli vagy az északi félekén alakultak ki. Több ezer kilométer szélesek is lehetnek, és hónapokig, de akár évekig is örvénylenek - az a különbség egy örvény és egy eddy között, hogy az eddy általában a fő áramlattal ellentétesen mozog.

A Terra műhold képein látható , a déli féltekén az óramutató járásával ellentétes irányú eddy valószínűleg a Dél-Afrika délkeleti partjainál és csücskénél található meleg Agulhas-áramlatról  vált le. Az Agulhasról származó eddyk a legnagyobb ilyen jelenségek közé tartoznak, és meleg, sós vizet szállítanak az Indiai-óceánból a Atlanti-óceán déli medencéjébe.

Az eddyk bizonyos típusa előidézheti fitoplanktonok virágzását. Ezek az apró élőlények az óceáni tápláléklánc alapjai. Amikor egy eddy hatalmas víztömegei kavarogni kezdenek, akkor az áramlással felkavarják az óceánt, és ezzel tápanyagokat hoznak fel a víz mélyéről. A tápanyagok „megtermékenyítik" a felszíni vizeket, és aktivizálják a fitoplanktonokat, melyek így hatalmas mértékben  elszaporodnak a nyílt óceán olyan területein is, amelyek egyébként kihaltnak számítanak a partmenti vizekhez képest. A fitoplankton elszaporodása látványos jelenség, hiszen hatalmas, élénk színű foltokban jelennnek meg az óceán felső rétegeiben.

A planktonok virágzása veszélyes is lehet a tengerek ökoszisztémájára, ám ez csak akkor fordul elő, ha a mérgező fajtáik szaporodnak el. A több mint ötezer tengeri fitoplanktonfajnak összesen 2 százaléka ártalmas.

Forrás: index.hu

 

Ez érdekelni fogja