When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

3D térkép segít a földrengés-előrejelzésben. (Fotó)

A geológusok egy új eszközzel vizsgálhatják a földrengések várható hatását és a törésvonalak viselkedését. A 3D térképet egy nemzetközi kutatócsoport készítette el a 2010-es mexikói, 7,2 erősségű, Mexicali melletti földrengés adatai alapján.

3D térkép segít a földrengés-előrejelzésben. (Fotó)

A kékkel jelölt területek lefelé, a pirossal jelöltek felfelé mozdultak el a rengés során

Fotó: clarksvilleonline.com

„A tanulmányból új információkat tudtunk meg arról, hogy a törésvonalakban és azok körül hogyan deformálódik a kőzet a földrengések alatt. Így könnyebben megérthetjük a régebbi eseményeket, és ezért nagyobb eséllyel tudjuk megjósolni a jövő földrengéseit, akár más törésvonalrendszerekben is" - mondta Eric Fielding, a NASA Jet Propulsion laboratóriumának geofizikusa, aki részt vett a kutatásban.

A kutatók a Nemzeti Lézertérképész Légiközponttal dolgoztak, és egy LIDAR (light detection and ranging) technológiával felszerelt géppel repülték körbe a területet. A LIDAR használatakor lézerrel „bombázzák" a felszínt, majd a visszaérkező jeleket bemérve határozzák meg a terület   magasságait - a legújabb LIDAR technológia ezt néhány centiméteres pontosságal teszi. „A kutatók három nap alatt tapogatták le a 363 négyzetkilométeres területet, amelyről tudták, hogy a földrengés előtt 2006-ban a mexikói kormány is feltérképezte lézerrel" - mondta a tanulmány főszerzője, Michael Oskin, a Kaliforniai Egyetem geológusa. A tanulmány két társszerzője, John Fletcher és Orlando Teran eközben hagyományos talajmérést is végzett a törésvonal területén, ezzel segítették a lézeres  térképezés megtervezését és az eredmények értelmezését.

A NASA laboratóriuma is vizsgálja 2009 óta az Egyesült Államok kaliforniai határvidékén a talajmozgásokat, de egy másik módszerrel, egy UAVSAR (Uninhabited Aerial Vehicle Synthetic Aperture Radar) radarral, mely az űrközpont Gulfstream III gépéről pásztázza a területet. Az UAVSAR nem lézerrel, hanem interferometriás apertúra szintézissel méri be a domborzat tulajdonságait. Ezt a módszert a rádiócsillagászatban alkalmazzák, és a mért adatokból matematikai módszerekkel tudnak előállítani a területről a fényképhez hasonló rádióképet, méghozzá 0,1-0,5 centiméteres pontossággal.

A NASA mostanában kapta meg a mexikói kormány beleegyezését ahhoz, hogy az UAVSAR radarral a kaliforniai határtól délebbre található Baja földrengészónát is felmérhesse 2012 februárjától. A méréseket háromhavonta megismétlik majd, hogy megfigyeljék a törésvonalak melletti talajváltozásokat.

A földrengés előtti és utáni adatok összehasonlításával pontosan kiderült, hogy merre és mennyire mozgott el a talaj és a kőzet. Az adatokból a kutatók megtudták, hogy egy kisebb törésvonalakból álló rendszer elmozdulásai okozták a 2010-es Mexicali  földrengést. „Bár ezek az apró törésvonalak gyakoriak a nagyobbak környezetében, nem tulajdonítanak nekik elég jelentőséget. Pedig az ilyen eredetű földrengések a legveszélyesebbek, mivel a semmiből, szinte minden előjel nélkül törnek elő. A lézeres méréseink megmutatták, hogyan pattant ki a mexikói földrengés hét kisebb törésvonalból" - mondta Oskin. A kutatók tehát végre megérthetik, hogyan keletkeznek a több törésvonalas rengések.

 Forrás: index.hu

 

Ez érdekelni fogja