When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

"Hidegsokk": a szívinfarktusok számát is növelheti a zord időjárás.

Szerbiában hirtelen megemelkedett a szívinfarktusok száma, az orvosok a hideg idővel és a tartósan alacsony hőmérséklettel járó veszélyekre figyelmeztetnek - olvasható a Vecernje novosti című belgrádi újság internetes kiadásában hétfőn.

"Hidegsokk": a szívinfarktusok számát is növelheti a zord időjárás.

"A hideghullám beköszöntésének első három napjában hirtelen megugrott a szívinfarktusok száma és a belgrádi klinikai központ sürgősségi osztályára 32 beteget vettek fel szívpanaszokkal. Közülük húsznál többnek akut szívinfarktusa volt" - nyilatkozta Predrag Mitrovic, a sürgősségi osztály kardiológusa.

"Ez a szám még ennél is nagyobb lett volna, ha a nagy hó és a hófúvások nem akadályoztak volna meg sok beteget, hogy eljussanak a belgrádi klinikai központig" - hangsúlyozta a szívgyógyász. Azt is elmondta: normális körülmények között naponta négy-öt infarktusos beteget látnak el és közöttük olyanok is vannak, akiket a regionális, tehát Belgrádon kívüli központokból szállítanak a szerb fővárosba.

A szakorvos kiemelte, hogy ezekben a "nagyon mínuszos" napokban olyanok is bekerülnek hozzájuk, akiknek korábban nem voltak szívpanaszaik és arról sem volt tudomásuk, hogy szervezetükben a véredények legyengültek. "Olyan, többnyire az ötvenes éveikben járó emberekről van szó, akik meleg otthonaikból kilépnek a nagy hidegbe, mondjuk havat lapátolni és a hirtelen fizikai erőkifejtés valamint a hideg váratlanul szívinfarktust okoz" - magyarázza Predrag Mitrovic.

A lakásból a hirtelen nagy hidegbe kilépve a szívbeteg szervezetnek nincs elég ideje alkalmazkodni a hideg környezethez. A "hidegsokk" - Arsen Ristic szívgyógyász szerint - "a véredények hirtelen összehúzódását idézi elő, véredénygörcs lép fel". "Ilyenkor a szervezet oxigén ellátása csökken, jóllehet a szervezetnek a nagy hidegben éppenséggel több oxigénre lenne szüksége a hőszabályozás miatt. A szív ilyenkor nagyobb sebességre kapcsol, márpedig egy beteg szív ezt a tempót nem bírja és ilyenkor bekövetkezik az összeomlás, a szívinfarktus" - tájékoztatott Arsen Ristic kardiológus.

A belgrádi klinikán a szívműtétek száma is megugrott: amikor beköszöntöttek a nagy hidegek, egyetlen egy nap 12 beteget kellett műteni. "Ez nagyon nagy szám, hisz rendes körülmények között osztályunkon 3-5 műtétet hajtunk végre" - hangsúlyozta Ristic doktor, aki máris figyelmeztetett egy következő várható veszélyre: az enyhébb idő beköszöntése ismét kritikus napokat fog jelenteni a szívbetegeknek, ugyanis rájuk nézve a legnagyobb veszélyt az időjárási viszonyok hirtelen megváltózása jelenti. Ezeknek az embereknek vigyázniuk kell magukra, be kell tartaniuk a gyógyterápiát, nem szabad fizikailag megerőltetniük magukat, megfelelően kell öltözködniük, és oda kell figyelniük az étkezésre is.

Zoran Stankovic szerb egészségügyi miniszter hétfőn ellátogatott a belgrádi klinikai központ sürgősségi osztályára, hogy a helyszínen győződjön meg az orvosok és az egészségügyi személyzet munkájáról, a betegek ellátásáról. Szerbiában február 5-én rendkívüli helyzetet hirdettek ki a nagy hideg és a havazás miatt.

MTI

 

Ez érdekelni fogja