When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Egész Amszterdamból egy nagy korcsolyapálya lett (fotók)

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, mihelyst befagynak a holland főváros csatornái, a helyiek korcsolyát húznak, és birtokba veszik azokat.

Egész Amszterdamból egy nagy korcsolyapálya lett (fotók)

Hollandiában nagy hagyományai vannak a korcsolyázásnak és a „téli örömök" előtti hódolásnak. A holland parasztok, polgárok már 16. században, a kis jégkorszaknak is nevezett lehűlési periódusban hozzászoktak a csúszkáláshoz a befagyott vizeken. Erről tanúskodnak a kor nagy holland festői, például Hendrick Avercamp képei is a téli mulatságokról. Talán ennek is köszönhetően a gyorskorcsolyázás ma Hollandia egyik siker-sportága.

Mostanában az időjárás csak ritkán engedi meg a szabadtéri korcsolyázást. Az Elfstedentocht megrendezésének lehetősége így az egész országot lázba hozza. Ha néhány nap fagyos időszak köszönt be, és a meteorológiai előrejelzések is biztatóak, a holland média már kezdi latolgatni a nagy esemény megrendezésének lehetőségét. A hangulat a fagyos napok számának gyarapodásával egyre forrósodik. Amikortól pedig a szervezők megadják a jelet a verseny megrendezésére: „It giet oan" (fríz nyelven kb: mehet!), gyakorlatilag az egész ország ezzel foglalkozik. A szervezést sok szponzor támogatja, de a reklámok elhelyezését általában kerülik, ezzel is kiemelve az esemény társadalmi jellegét. A versenyt megelőző napon profik és amatőrök serege utazik a startponthoz. A környező szálláshelyek alacsony árakat tartanak, hogy minél többen lehetőséget kapjanak a részvételre. Sok dolgozó munkaszerződésében szerepel, hogy a munkaadó erre az eseményre feltétlen szabadságot biztosít. A rajtot megelőző este és éjszaka népünnepély jellegét ölti - különösen a szurkolók részéről. A holland mondás szerint a mogorva hangulatú frízek a fagy hatására olvadnak fel. Magát az egész napos versenyt pedig televízión követi az ország.

               

 

Ez érdekelni fogja