When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Felfedezték a Föld legidősebb élő szervezeteit.

A Földközi-tengerben honos neptunfű (Posidonia oceanica) hatalmas őskori telepeit tartják ausztrál kutatók bolygónk legidősebb élő szervezeteinek, korukat kétszázezer évesre becsülik.

Felfedezték a Föld legidősebb élő szervezeteit.

A kutatásról a PLoS ONE tudományos folyóiratban jelent meg tanulmány.
   
Ausztrál kutatók a neptunfű DNS-vizsgálatát végezték el, a mintákat a Posidonia oceanica 40 "rétjéből" vették Spanyolország és Ciprus közötti 3200 kilométeres területen. Az eredmények arról tanúskodnak, hogy e mezők kora tizenkétezer és kétszázezer év között mozog, az átlag százezer év volt.
   
A vizsgálatok arról tanúskodnak, hogy a Posidonia oceanica telepei lényegesen korábbiak, mint az eddig legidősebb élő szervezetnek tartott tasmániai növény, a Lomatia tasmanica, amely "mindössze" negyvenháromezer éves.
   
Carlos Duarte, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem professzora szerint a neptunfű azért képes elérni ilyen matuzsálemi kort, mivel ivartalanul szaporodik.
   
"Folyamatosan képződnek az új hajtások, új telepek. Nagyon lassan terjeszkednek, s igen nagy területeket hódítanak meg, amelyek biztosítják a folyamatos tápanyag-utánpótlást. Képesek tárolni is a tápanyagokat telepeiken, az ínségesebb időkre +gondolva+" - magyarázta Carlos Duarte professzor. 
   
Hozzátette: a neptunfű egyes rétjei akár 16 kilométer hosszan elnyúlnak, súlyuk pedig elérheti a hatezer tonnát.

Forrás: mti

Ez érdekelni fogja