When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Mínusz 37? Rekordhidegek Európában.

Mínusz 27 fokot mértek Németországban és Lengyelországban, Svájcban már volt mínusz 37. De az afrikai kontinensen is havazott már.

 

Mínusz 37? Rekordhidegek Európában.

Az idei tél leghidegebb éjszakáját regisztrálták Németországban szombatra virradóra: a német időjárási szolgálat (DWD) mínusz 27,3 fokot mért az ország déli részén fekvő Oberstdorfban. Garmischban mínusz 21,9 fokra csökkent a hőmérséklet. A tengerparti részeken enyhébb időjárás honolt, Helgoland szigete mínusz 6 fokkal Németország legmelegebb helyének számít. Keleten is engedett szorításából a tél: Görlitzben mínusz 13 fokot mértek, míg egy nappal korábban még 18 fokot mutatott a hőmérő.

Olaszország középső és déli részén heves havazás és szibériai eredetű szél keseríti meg az állampolgárok hétvégéjét. Hó esett Calabria és Basilicata régiókban, és az Appenninekhez tartozó Irpinia-hegységben is több mint 70 centiméteres hó hullott. A dél-olaszországi Apulia régióból és Nápolyból is havazást jelentettek. Észak-Olaszország is a tél szorításában van: Bolognát szombat reggelre vastag hótakaró fedte be, Triesztben a szél sebessége elérte az óránkénti 130 kilométert. A hőmérő higanyszála ott mínusz 5, Torinóban mínusz 10 fokra esett.

A Róma-Pescara autópályát lezárták a forgalom elől. Az olasz közúti rendőrség felhívta az autósokat, hogy egyelőre mondjanak le a közép-olaszországi autós utazásokról. Az Alitalia olasz légitársaság szombaton 40 járatát törölte a római Fiumicino repülőtéren. Az egész olaszországi légi közlekedésben késések vannak, és a vasúti forgalmat is megnehezíti a rendkívüli időjárás. Rómában a havazás kaotikus állapotokat idézett elő, a forgalom - főként a belvárosban - részlegesen megbénult. Gianni Alemanno polgármester felszólította az autósokat, hogy átmenetileg mondjanak le gépkocsijukról. 

Svájcban több város számára a szombatra virradó éjjel az elmúlt 30 év leghidegebb éjszakáját hozta. A Schwyz kantonbeli Glattalpban mínusz 34 fokos rekord hideget mértek. Graubünden kantonban mínusz 30, a Svájci fennsíkon mínusz 15-20, Genfben mínusz 10 fokra esett vissza a hőmérséklet. A Neuchatel kantonbeli Brevine-ben 1987-ben mért mínusz 41,8 fokos rekordot azonban még nem sikerült túlszárnyalni.

Lengyelországban 45-re emelkedett a fagyhalálok száma a rendkívüli hideghullám mintegy két héttel ezelőtti kezdete óta: az elmúlt 24 órában újabb nyolc áldozatot regisztráltak - közölte a rendőrség szombaton. A leghidegebb hőmérsékletet - mínusz 27 fokot - az ország északi részén regisztrálták. Tavaly november eleje óta összesen 88-an haltak meg kihűlés következtében.

Egész Boszniát megbénította szombaton a két napja szakadó hó. Délen meghalt egy beteg, akihez a mentők a behavazott utak miatt nem tudtak eljutni. Szarajevót egyméteres hó fedi, a főváros körüli hegyekben a hótakaró vastagsága a két métert is eléri. Ivo Josipovic horvát és Boris Tadic szerb elnök a Szarajevó környékén lévő jahorinai síparadicsom egyik szállodájában rekedt, ahol pénteken regionális politikai találkozót tartottak. Szarajevóban szombat reggel leállt a közösségi közlekedés, több villamos péntek este óta a hó fogságában van. A boszniai fővárosnak csupán néhány fő útvonala és pár hozzájuk csatlakozó mellékútja járható. A főváros utcái kihaltak, alig néhány ember merészkedik ki a házából.

Forrás: MTI

 

Ez érdekelni fogja