When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

6,8-as földrengés a Fülöp-szigeteken: legalább 43 halott. (VIDEÓ)

Legkevesebb 43-an vesztették életüket a Fülöp-szigetek középső részét hétfőn megrázó földrengésben. A 6,8-es erősségű rengést követő első híradások egy gyermek haláláról számoltak be.

6,8-as földrengés a Fülöp-szigeteken: legalább 43 halott. (VIDEÓ)

A rengés epicentruma a Visayas szigetcsoporthoz tartozó Negros és a Cebu szigetek közötti tengerszakaszon, fészke pedig 46 kilométeres mélységben volt az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint.

A földmozgást négy órával később egy 6,2-es erejű utórengés követte. Ennek fészke 35 kilométeres mélységben volt.

A legtöbben Negros szigetén haltak meg épületek összeomlásában, illetve 29-en egy földcsuszamlásban vesztek oda. Sok helyen pánik tört ki, az emberek fejvesztve menekültek a házakból - jelentették a helyi hatóságok. A csendes-óceáni cunami-előrejelző központ közölte, hogy nincs szökőárveszély, mivel a földrengés epicentrumát egy nagyon keskeny tengerszoroson regisztrálták, de a biztonság kedvéért megemelték a riasztási szintet, s arra kérték Negros szigetének lakóit, hogy "ne tartózkodjanak a part közelében".

A hatóságok tájékoztatása szerint az epicentrumhoz legközelebb fekvő szigeteken a rengés hatására több épület összeomlott, számos út és híd megrongálódott, és több helyütt elment az áram. Benito Ramos, a polgári védelem vezetője elmondta, hogy a part menti Cebu városában a szállodák vendégeit a felsőbb szintekre vezényelték. Cebu szigete kedvelt a turisták körében, de elsősorban a nyugati része felkapott, a rengés epicentruma pedig a keleti partszakasz közelében volt.

Cebu a Fülöp-szigetek második legnépesebb városa, lakosainak száma eléri a 2,3 milliót.
MTI

 

Ez érdekelni fogja