When you browse on this site, cookies collect data to enhance your experience and personalize the content and advertising you see.
Visit our Privacy Policy to learn more. By continuing to use the site, you agree to this use of cookies and data.

Fogyózik a Föld.

Bolygónk minden évben nagyjából 50 ezer tonnát veszít tömegéből.

Fogyózik a Föld.

Az eredmény már csak azért is meglepő, mert a Föld gravitációja évente 40 ezer tonna űrport szed össze, a Holdról is lehoztunk "némi" kőzetet és rendszeresen érkeznek hozzánk aszteroidák.

Nem, nem azzal van a gond, hogy túl sok rákétát küldünk az űrbe, hiszen az esetek túlnyomó többségében azok a tárgyak, amik egyszer feljutnak, le is esnek. 

A gondot BBC4 More or Less rádióműsora szerint a következők jelentik. Egyrészről a Föld magja idővel veszít az energiájából - úgy kell ezt elképzelni, mint egy hatalmas reaktort, ami üzemanyagot éget. Ez évente 16 ezer tonnát jelent, ami összességében nem sok. A legnagyobb hiányt az űrbe szökő hidrogén (95 ezer tonna) és hélium (további 1600 tonna) jelenti, ezek a gázok ugyanis annyira könnyűek, hogy a Föld gravitációs ereje nem képes megtartani őket.

Így a számítások alapján évente 50 ezer tonnával vagyunk szegényebbek, ami összesen 0.000000000000001%-os veszteséget jelent.

Forrás: hir24.hu

Ez érdekelni fogja